31 projecten genomineerd voor eerste Brussels Architecture Prize

Om de bloeiende architectuurscène in Brussel in de schijnwerpers te plaatsen lanceerden Urban en A+ Architecture in Belgium in maart de eerste editie van de Brussels Architecture Prize, op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De jury heeft nu 31 genomineerde projecten geselecteerd in vier categorieën uit meer dan 175 inzendingen. Je kan vanaf nu stemmen op jouw favoriet voor de publieksprijs op deze website. Alle winnaars worden bekendgemaakt op 13 december 2021 tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Afgelopen juni kwamen de juryleden bijeen om de ingediende projecten van de eerste editie van de Brussels Architecture Prize te bespreken. Sofía von Ellrichshausen (voorzitter van de jury, Pezo von Ellrichshausen), Konstantinos Pantazis (Vice-voorzitter, Point Supreme), Samia Henni (Cornell University), Deyan Sudjic (criticus en curator), Anna Puigjaner (MAIO) en Louis Léger (BAST) waren onder de indruk van de veelheid en de kwaliteit van de architecturale productie in Brussel.

De leden van de jury zijn gekozen door het wetenschappelijk comité, dat bestaat uit culturele, educatieve en regionale spelers uit Brussel. Zij kozen ervoor om een internationale jury samen te stellen, niet alleen om onpartijdigheid te garanderen, maar vooral ook om een blik van buitenaf op de Brusselse architectuurproductie te kunnen werpen. 

De jury zal ook twee eervolle vermeldingen uitreiken, de ene voor een jong opkomend bureau gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de Promising Architect. De andere voor een Brussels bureau of architect die dankzij jarenlange inzet positieve veranderingen heeft kunnen teweegbrengen voor Brussel: de Lifetime Achievement. De eervolle vermeldingen worden, net als de winnaars, uitgereikt tijdens de prijsuitreiking op 13 december. 

 

De 31 genomineerden

Grote ingreep:

- Centr'AL, B-architecten
- Gemeenschapscentrum De Rinck, LAVA architecten
- ECAM, AgwA
- Gare Marititime, Neutelings Riedijk i.s.m. Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts
- Bouwmaterialendorp, Architectuurplatform Terwecoren Verdickt en MAKER architecten
- Rogierplein, XDGA
- Porta 1070, OSK-AR architecten
- Zinneke, OUEST + Zinneke + Rotor

Publieke ruimte:

- Zeven tuinpaviljoenen, Piovenefabi
- Bockstael, BAUKUNST
- Guy Cudellplein, DEV-space
- Molenwest Square, 1010 architecture urbanism
- Voorplein Sint-Gillis, Bureau Bas Smets
- Pocket Park La Halte, vvv architecture urbanisme + Bloc Paysage
- Buurtspeelplein, grue


Kleine interventie:

- Arc-en-ciel, Label Architecture
- BC Materials, BC architects & studies
- Station van Laken, B-architecten
- Malibran, Carton123 architecten
- Stam Europa, Acte, 51N4E
- Tondo, OFFICE
- Verbiest, AgwA
- Werfstraat, Bovenbouw Architectuur

 

Extra muros:

- 3 centra voor beroepsopleiding, AAG
- Saclay, BAUKUNST + BRUTHER
- Regiohuis Edegem, BC architects & studies
- Stedelijk sporrtcentrum, Bel Architecten
- Standaertsite, Carton123 + AE + murmuur 
- Pine Concrete House, Sugiberry
- Melopee, XDGA
- Provinciehuis Antwerpen, XDGA

 

Tentoonstelling en lezingen

De 31 genomineerde projecten worden vanaf midden oktober tentoongesteld in See U in Elsene. Dankzij deze tentoonstelling kan het publiek mee na denken over kwalitatieve architectuur en publieke ruimte, en krijgt het ook de kans om te stemmen op een van de genomineerde projecten. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een lezingenreeks georganiseerd in het CIVA. Als inleiding zal er op 26 oktober een debat plaatsvinden over het architectuurbeleid in Brussel.

Deel dit artikel:
Onze partners