Op werfbezoek bij het nieuwe provinciehuis van Antwerpen

Op woensdag 22 maart organiseerde BVA een werfbezoek aan het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. De rondleiding van de aannemer vond plaats in beperkte kring, maar Architectura was erbij! Het gebouw groeit zienderogen en wordt begin 2018 opgeleverd.

Het voormalige provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei vertoonde tal van gebreken. Na grondige studie besloot het provinciebestuur om het te slopen en op dezelfde site een nieuw provinciehuis te bouwen. Het wordt een open huis met een uitnodigend gelijkvloers, omringd door een publiek park. Xaveer de Geyter (XDGA architecten) ontwierp dit unieke gebouw. De vloeren van elk verdiep zijn rechthoekig, maar waaieren als het ware uit. Dat creëert heel wat uitdagingen.

 

Uitdagende ramen

Zo is elke hoek van de binnenwand uniek. Ook de hoeken van elk van de 680 driehoekige ramen zijn verschillend. Voor het plaatsen van de ramen moest een creatieve oplossing gezocht worden, want de plaatsing van de eerste ramen kostten 2 mannen 4 uur werk per raam.

Waarom dan toch kiezen voor deze ramen? Door te opteren voor een driehoek wordt er voldoende lichtinval gecreëerd, zonder dat de ruimtes te veel opwarmen. Het nieuwe provinciehuis wordt dan ook een volledig passief gebouw.

 

Iconische trap

De gevel is bekleed met een glasmozaïek van diamantglas. Die mozaïek is 7.500 m² groot. Het hele gebouw is opgetrokken uit beton. De trappen en liften maken gebruik van recht, zwart beton. De rest van het gebouw bestaat uit wit beton. De nieuwe provincietoren zal 57,7 m hoog worden en zal een nieuw silhouet zijn in de skyline van Antwerpen.

De arbeiders op de werf spreken veel verschillende talen. Aannemer Democo: “Om zo veel mogelijk duidelijkheid te scheppen, worden er plannen opgehangen die vooral werken met kleuren en symbolen.” Ook het oude provinciehuis wordt niet vergeten. Wie aan het vorige provinciehuis denkt, denkt meteen aan de iconische trappen in de hal. In het nieuwe provinciehuis zal die trap nagebootst worden.

Wil je zelf ook eens een bezoek brengen aan de werf van het provinciehuis? Dat kan! Op zondag 7 mei is het Open Wervendag en kan iedereen van 10 tot 17 uur de werf komen bezoeken. Je hoeft niet vooraf in te schrijven.

Deel dit artikel:
Onze partners