Jaaroverzicht: projecten om naar uit te kijken (2)

2017 is achter de rug, en dus is het hoog tijd om even vooruit te blikken naar wat komen gaat. Onze redactie selecteerde 15 projecten die dit jaar van start gaan, waar volop aan gewerkt wordt, of die dit jaar opgeleverd zullen worden. 

  • Quartier Bleu, Hasselt

Hasselt krijgt er een volledig nieuwe stadswijk bij aan de kanaalkom: Quartier Bleu. Het ontwerp van Alfredo De Gregorio en Antonio Citterio omvat acht volumes verschillende appartementen, winkels, restaurant en bistro’s. Een nieuwe promenade aan het water wordt verbonden met een even nieuw plein. Een fiets-en voetgangersbrug verbindt beide oevers van het kanaal met elkaar. Quartier Bleu is bedoeld om het kanaal beter met de binnenstad te verbinden, en het water zo tot in de stad te brengen. De eerste bewoners kunnen vanaf 2019 hun intrek nemen.

 

  • Provinciehuis Antwerpen, Antwerpen

De medewerkers van de provincie Antwerpen kunnen vanaf het najaar terecht in een nieuw provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei. Het bestaande provinciehuis werd helemaal afgebroken, om er op dezelfde plek een volledig nieuw gebouw van Xaveer De Geyter neer te poten. Het is een compacte en duurzame nieuwbouw van 14 verdiepingen, met een K-peil van 20 en een E-peil van 38. En natuurlijk belooft het gebouw ook een eyecatcher van formaat te worden.

 

  • K-Tower, Kortrijk

Aan de Kortrijkse Leieboorden wordt de laatste hand gelegd aan een knappe woontoren, ontworpen door Philippe Samyn. K-Tower gaat er prat op het mooiste zicht over Kortrijk te kunnen bieden, en gaat vol voor een combinatie van wooncomfort en architecturale belevenis. De 64 appartementen hebben allemaal ruime, dubbelhoge terrassen. 78% van de appartementen is al verkocht.

 

  • Justitiehuis Eupen

De Duitstalige Gemeenschap krijgt in Eupen een nieuw gerechtsgebouwcomplex. Arcade Archi laat in het centrum van de stad, naast het stadhuis, een justitiepaleis bouwen. Dat zal bestaan uit een nieuwbouw en de bestaande gerechtsgebouwen, die gerenoveerd worden. De architecten kozen voor een hedendaagse look: grote glaspartijen moeten voor licht en transparantie zorgen, en er wordt gebruik gemaakt van licht pleisterwerk en een combinatie van blauwe hardsteen en metaal.

 

  • Montevideo, Antwerpen

De beschermde Montevideosite op het Eilandje in Antwerpen krijgt na jaren van onzekerheid een nieuwe invulling. Het ontwerp van M2 Architecten bezorgt de site een nieuwe, esthetische meerwaarde. De pakhuizen worden volledig gerestaureerd, en er komen onder meer een foodmarket en kantoren voor bedrijven uit de creatieve sector. Daarnaast wordt er een dertigtal woningen gebouwd, met zicht op het Limaplein. Het project omvat ook een grote luifel met een semipublieke ruimte. Tegen 2020 moet het hele project afgerond zijn.

 

  • Gemeentehuis Leopoldsburg

UAU Collectiv ontwierp voor de Limburgse gemeente een nieuw gemeentehuis, zonder evenwel het oude af te breken: het prachtige gebouw wordt geconserveerd en krijgt een nieuwe invulling: zo zullen er tentoonstellingen of nieuwjaarsrecepties georganiseerd kunnen worden. De nieuwbouw bevindt zich achter het oude gemeentehuis. In de glazen façade van het nieuwe gebouw zal de reflectie van het oude gemeentehuis te zien zijn, om een subtiele overgang van oud naar nieuw aan te duiden. De indeling van het nieuwe pand is transparant, flexibel en multifuncitoneel.

 

  • Congrespaleis Charleroi

In Charleroi wordt hard gewerkt aan de heropwaardering van het stadscentrum. JDS Architects en Goffart Polomé Architectes dragen met dit nieuwe Congrespaleis hun steentje bij. De architecten staan ook in voor de renovatie van het aanpalende Paleis voor Schone Kunsten. In het Congrespaleis zullen drie auditoria, een feestzaal en een vrije dakruimte voor publiek gebruik te vinden zijn. Een groene patio geeft kleur aan de ingang van het gebouw. De bedoeling is om het gebouw te laten interageren met de burgers en ontmoetingen mogelijk te maken.

Deel dit artikel:

Onze partners