Merford vermindert nagalm van Restaurant COBRA in Antwerpen

Na een grondige verbouwing had Restaurant COBRA na de opening last van rumoer en galm in de ruimte. Ondanks de open keuken en de bar met hoog plafond zocht Merford samen met de eigenaars naar een oplossing om de nagalm in de ruimte te verminderen. Door het plaatsen van akoestische schilderijen en Tuned® Accent geluidsabsorberende panelen die naadloos opgaan in het interieur is dit probleem aangepakt.

dubbele cobra

Restaurant COBRA bevindt zich op de Leopoldplaats in Antwerpen. Onder leiding van Esfan Eghtessadi onderging het voormalig café een make-over waarbij het nieuwe interieur vol kleur en luxueuze materialen ingekleed werd. Een hoog rood plafond en een mosterdgele bank, die langs de gehele muur van het restaurant loopt, creëren een sfeer van luxe bistro. Om de bistro helemaal compleet te maken, voegde de architect er nog een cocktailbar en open keuken aan toe. De inspiratie voor de levendige en gedurfde ambiance komt voort uit de CoBrA-beweging. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de schetsen van huiskunstenaar Benny Van de Meulengracht - Vranckx op de menukaart.

Stormloop na opening, maar akoestiek niet optimaal

Eind april 2023 opende het barfoodrestaurant de deuren. Al snel werd het restaurant heel populair, in korte tijd werden er al 2.200 reserveringen geboekt. Ondanks deze vliegende start merkte de aanwezigen een pijnpuntje op. Ook de eigenaars van COBRA waren zich bewust dat de akoestiek niet optimaal was. Daarom gingen ze op zoek naar geluidsabsorberende oplossingen om de nagalm in de ruimte te verminderen die tegelijkertijd passen bij het interieur. Hiervoor zochten ze de samenwerking op met Merford.

Harde materialen zorgen voor storende nagalm

In het restaurant maakte de architect gebruik van harde materialen op de vloeren en de wanden. In combinatie met het hoge plafond zorgde dit voor een lange nagalmtijd. Dit had een negatieve invloed op de algehele ervaring van de gasten. Nagalm ontstaat namelijk wanneer geluidsgolven herhaaldelijk tussen oppervlakken in een ruimte weerkaatsen voordat ze geabsorbeerd worden. Een hogere hardheid van oppervlakken resulteert in een groter percentage gereflecteerd geluid. De nagalm verminderen kan door geluidsabsorptie in de ruimte te verhogen. Hoe meer absorptie, hoe lager de galm en hoe hoger het akoestische comfort.

kunstzinnige akoestiek

Enkele storende elementen in het restaurant, zoals de open keuken en de bar met hoog plafond, konden niet worden weggenomen. Daardoor moest de nagalm in de ruimte op een andere manier verminderd worden. Merford was gevraagd om mee te denken over een akoestische oplossing die effectief was, maar ook geïntegreerd kon worden in het interieur. In het restaurant hingen twee grote schilderijen aan de muur. Thomas Dox, accountmanager bij Merford, stelde voor om deze kunstwerken identiek na te maken als akoestische schilderijen, waarbij gebruik wordt gemaakt van Tuned® Art. Dit akoestisch textieldoek wordt haarscherp bedrukt en gespannen op een gecoat aluminium frame dat gevuld is met geluidsabsorberend materiaal.

Naadloze integratie van tuned® Accent panelen in het interieur

Om een optimale akoestiek te realiseren, zijn naast de twee Tuned® Art akoestische schilderijen ook drie Tuned® Accent panelen geplaatst. Terwijl de schilderijen zorgen voor geluidsvermindering tijdens gesprekken aan tafel, bieden de akoestische panelen extra geluidsabsorptie bovenaan de wanden. De Tuned® Accent panelen hebben hoge absorptiewaarden en zijn verkrijgbaar in een RAL-kleur naar keuze. Op deze manier verbeteren de geluidsabsorberende panelen niet alleen de ruimteakoestiek, maar passen ze ook perfect bij het esthetische aspect van het restaurant.

Samenwerking met interieurarchitect cobra

De Tuned® Accent panelen zijn voorzien van dezelfde kleur als de wand. De interieurarchitect wilde echter ook graag de zijkanten afschermen. Om in lijn te blijven met de inspiratie van de CoBrA-beweging, zijn de akoestische panelen in een afgeronde afwerking geplaatst. Hierdoor sluiten ze aan bij de rest van het interieur. Het ronde, houten profiel is hiervoor speciaal ontworpen door de interieurarchitect van COBRA. De gekleurde Tuned® Accent panelen zijn vervolgens door Merford ter plaatse op maat gezaagd, zodat ze precies in het houten profiel passen.

Het resultaat is een effectieve akoestische oplossing die perfect past bij de stijl en sfeer van het restaurant. Voor de bezoekers lijkt er geen verandering te zijn in het restaurant, maar toch is de nagalm merkbaar verminderd, wat bijdraagt aan een hoger akoestisch comfort en een fijne avond uit.

Bron: Merford
Deel dit artikel:
Contacteer Merford
Onze partners