Mertens-architecten geeft Kontich een nieuw poortgebouw

Mertens-architecten heeft met Gonthier onlangs een nieuw poortgebouw in het centrum van Kontich voltooid. De ligging aan een toegangspoort tot de gemeente vertaalt zich architecturaal in een verhoogd hoekaccent in de punt van het perceel.

Het project omvat twee gebouwen, gescheiden door een nieuw aangelegde binnenstraat. Het gelijkvloers van de twee blokken biedt plaats aan handelsruimtes. De gelijkvloerse handelsruimten zijn zo flexibel mogelijk vormgegeven met een beperkt aantal kolommen en grote vrije ruimtes zodat ze op verschillende manieren kunnen worden ingevuld.

Daarboven, op niveaus +1, +2 en +3, bevinden zich de appartementen, een mix van 1-, 2- en 3-slaapkamerflats met telkens een ruim terras. Beide gebouwen beschikken over een ondergrondse parkeergarage.
 

Groendaken

Het volume van de appartementen omarmt een groene daktuin die gemeenschappelijk door de bewoners gebruikt kan worden en opent zich op de koppen als een koker waardoor het hoekaccent verder benadrukt wordt. Langsheen de koningin Astridlaan sluit het volume aan op de bouwhoogte en de voorgevellijn.

Voor het buitenschrijnwerk kozen de ontwerpers niet voor een standaard RAL-kleur, maar voor een speciale bronstint die mooi samengaat met de lichte gevelsteen.  

Zo goed als alle daken zijn als groendak uitgevoerd. Nog voor dit vanuit overheid werd opgelegd, werd in dit project reeds gekozen om geen gasaansluitingen te voorzien: alle appartementen en de handelsruimten worden volledig verwarmd via warmtepompen.
 

Nieuwe ontsluitingsweg

De locatie worstelt met een mobiliteitsprobleem. Daarom werd in samenspraak met het gemeentebestuur geopteerd om te voorzien in een nieuwe ontsluitingsweg die eventueel in de toekomst kan doorgetrokken worden. In de binnenstraat werd een sorteerstraat geplaatst, die als pilootproject fungeert in de gemeente Kontich.


 

Bron: Mertens-architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage