Minister Crevits legt eerste steen voor WZC Amphora vzw in Wingene

De eerstesteenlegging in het bijzijn van Minister H. Crevits is het begin van een nieuw verhaal voor WZC Amphora in Wingene. Amphora vzw, dat deel uitmaakt van de woonzorggroep GVO, plant een nieuw aanbod voor ouderenzorg in de gemeente Wingene. Naast Sergison Bates architects bestaat het ontwerpteam uit Bureau Bouwtechniek, Ingenium, Provoost en Wirtz international

De firma STRABAG Belgium staat in voor de ruwbouwrealisatie, Coopman voor de liften, Vandewalle voor HVAC, Sanitair Blondeel voor sanitair en brandbestrijding, Metos voor keukenuitrusting en Cofely Fabricom voor elektriciteit sterkstroom en zwakstroom.

Kostenplaatje van dit heuse project? Zo’n 22 798 100 euro waarvan 11 258 738 euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de architectonische uitwerking van dit ambitieus project wordt beroep gedaan op de deskundigheid van het ontwerpbureau Sergison Bates architects uit London. Het project bestaat uit 135 woongelegenheden met focus op zware zorg maar er is ook plaats voor thuiszorg via een lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum én een centrum voor kortverblijf. In het gebouw worden ook 5 assistentiewoningen aangeboden waar koppels samen kunnen blijven wonen.

 De ontwerpers slaagden erin om kleinschaligheid te benadrukken in een grote voorziening. Bij het concept wordt rekening gehouden met kleine woonafdelingen van 15 bewoners waar privacy en een aangename woonomgeving kan gegarandeerd worden. Lichtinval, oriëntatie naar de buitenomgeving en gebruik van natuurlijke materialen dragen bij tot deze focus.

Met betrekking tot duurzaamheid heeft Amphora vzw gekozen om te investeren in een warmtekrachtkoppeling, warmtepomp met BEO-veld, betonkernactivering en pv-installatie.

Aannemer STRABAG Belgium startte de ruwbouwwerken van het project in juni 2014. De verhuis van de bewoners wordt voorzien in het najaar van 2016. Het gebouw komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Sint Anna vzw, Sint Amand (OCMW) en het gemeentebestuur van Wingene.

Amphora vzw is sinds het voorjaar in het bezit van het principieel akkoord van Minister J. Vandeurzen voor de realisatie van een nieuw woonzorgcentrum voor Wingene.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners