Modernistisch appartementsgebouw in Elsene krijgt bescherming

Het Brussels Gewest heeft besloten om het modernistisch werk van twee belangrijke architecten uit de tweede helft van de 20ste eeuw, Henri Montois en Robert Courtois, te beschermen. In het hart van de Boondaalwijk in Elsene krijgt de Armand Huysmanslaan er een beschermd gebouw bij. Een representatief voorbeeld uit 1952 van het strenge rationalisme van de eerste generatie naoorlogse modernisten.

Het sobere en rationele gebouw, dat zich bevindt op huisnummer 198, is hoogstwaarschijnlijk het eerste modernistische gebouw van de Boondaalwijk in Elsene. Daarnaast was de Armand Huysmanslaan de laatste die in Elsene verstedelijkt werd.

Bouwkundige en stilistische waarde

Het gebouw op de Armand Huysmanslaan heeft een grote bouwkundige en stilistische waarde. Dankzij de zuivere lijnen en vormen krijgt de gevel een leesbare indruk. Daarom verdient het volgens de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bescherming. Pascal Smet, bevoegd staatssecretaris voor Stedenbouw, is alvast heel blij met deze beslissing.

“In een bepaalde periode zijn heel veel Art Nouveau gebouwen verdwenen door gebrek aan interesse. Om niet dezelfde fout als vroeger te maken, blijven we de eerste modernistische gebouwen beschermen. Over een paar maanden zal de Université Libre de Bruxelles (ULB) ons een inventaris bezorgen met de belangrijkste gebouwen uit die tijd.  We handelen nu al omdat werven en verkopen niet wachten en we moeten beschermen wat er beschermd moet worden. Het ziet er misschien onbeduidend uit, maar dit gebouw is een getuige van een tijdperk en van een bouwstijl die moet worden beschermd om ervoor te zorgen dat hij niet verdwijnt. We willen niet dezelfde fouten maken als in het verleden. Toen zijn er veel Art Nouveau-gebouwen verdwenen door gebrek aan interesse.”, verklaart Pascal Smet.

Bescherming erfgoedelementen

De bescherming beperkt zich wel tot de meeste betekenisvolle erfgoedelementen van het gebouw: de voorgevel, het dak(terras), de inkomhal en het gemeenschappelijke trappenhuis en de niveaus.

Het complex in de Huysmanslaan bestaat uit drie duplexappartementen die elk anderhalve verdieping bevatten. Deze werden slim in elkaar gepast om de toegestane bouwhoogte van vier verdiepingen maximaal te benutten. De appartementen kenmerken zich door de sobere en rationele elegantie van de wenteltrap en een open haard. Daarnaast draait het raamwerk rond een verticale as.

Bron: Bruzz
Deel dit artikel:
Onze partners