Modulaire appartementsblok op voormalige scheepswerf

Op de voormalige scheepswerf Boel in Temse, Oost-Vlaanderen, is een nieuwe woontoren met 44 modulaire appartementen in volle opbouw. ASSAR bedacht het ontwerp in opdracht van Immo Cordeel-Aertssen. Nico Terryn (stabiliteit) en R. Boydens (technieken) zijn de studiebureaus van dienst. De oplevering van het project, dat in 2017 startte, is voorzien voor 2019.

In de hoge woontoren – gedoopt tot Residentie EMCA - is per verdieping plaats voor vier ruime tweekamerappartementen. Goed voor 44 appartementen in totaal.
 

Modulair karakter

Door de toren een modulair karakter te geven, werd tijdens het vormgeven geanticipeerd op de verwachtingen van de toekomstige bewoners. Zo krijgen de woningen niet alleen een persoonlijke configuratie, maar kunnen ze ook evolueren tijdens de volledige levensduur van het bouwwerk. Bij de vormgeving van de betonnen structuur werd de belasting van alle dragende muren geconcentreerd op de mandelige muren, waardoor de scheidingswanden in de woning fungeren als lichte wanden die men gemakkelijk kan demonteren.


Energielabel

Een andere bijzonderheid zijn de mooie uitzichten. Het T-vormige bouwplan van het gebouw en de oriëntatie van de leefruimten zorgt dat iedere woning uitzicht heeft op de weidse Scheldevlakte. Bovendien lopen de appartementen over in terrassen, die volgens hetzelfde principe georiënteerd zijn. Het architectenbureau gaat ook voor een performant gebouw op het vlak van energieverbruik. Het project voldoet aan de milieunormen die van kracht zijn in Vlaanderen en aan de voorschriften voor het energielabel.


Groot terras

Aan de Scheldekant zitten de appartementsblokken C en D met de respectievelijke afmetingen van ongeveer 150 en 140 vierkante meter. Lateraal bevinden zich de blokken A (circa 130m²) en B (circa 120m²). Alle appartementen zijn voorzien van een groot terras. Ondergronds zijn open staanplaatsen en autoboxen voor 1 of 2 wagens voorzien en kan men ook een extra berging aankopen.

Bron: Assar Architects
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners