Modulaire studentenappartementen in Karlstad combineren vorm en functie

In Karlstad heeft Moelven Byggmodul AB 184 klimaatvriendelijke studentenappartementen gebouwd voor Wood & Hill AB. De nieuwe appartementen zijn gebouwd in modules met een focus op ruimte-efficiënt en comfort. Bovendien zijn de gebouwen bekleed met gevelpanelen van Rockpanel, die dankzij hun speciale vorm en kleur een levendige expressie geven die een harmonieus samenspel hebben met de andere materialen van de gebouwen.

In Kronoparken, vlakbij de Universiteit van Karlstad, staan vier gebouwen die samen Trombonen vormen. Moelven Byggmodul AB, de toonaangevende Scandinavische producent van industrieel geproduceerde houten bouwmodules, kreeg de opdracht om de complexen met in totaal 184 studentenappartementen te bouwen voor het bedrijf Wood & Hill AB. Voor deze gebouwen leverde Rockpanel gevelpanelen in drie verschillende grijstinten, die in een visgraatopstelling van rechthoeken zijn gezaagd en op de gevels zijn gemonteerd.

Eenvoudig te bewerken materiaal verbetert de werkomgeving

Moelven Byggmodul AB prefabriceert haar gebouwen als modulaire bouwelementen - een bouwmethode die steeds populairder wordt en geschikt is voor zowel kleine als grote projecten.

"We bouwen al onze projecten in modules, van meergezinswoningen en scholen tot verpleeghuizen en ziekenhuizen. Omdat de modules geprefabriceerd worden in een veilige en droge fabrieksomgeving, worden ze niet beïnvloed door weersomstandigheden. Bovendien worden de modules als legoblokjes in elkaar gezet, waardoor er minder tijd op de bouwplaats doorgebracht hoeft te worden. Op de bouwplaats worden verschillende installaties voltooid en wordt de gevelbekleding gemonteerd.", zegt Tobias Rydberg, projectmanager bij Moelven Byggmodul AB.

Voor vestigingsmanager Jonas Ljungberg van Moelven Byggmodul AB was het gevelwerk voor dit project bijzonder, vooral vanwege de bijzondere vorm van de gevelpanelen.

"De onderste rand van de panelen heeft de vorm van een pijlpunt en vervolgens hebben we ze in een visgraatpatroon gemonteerd. Alles was voorgezaagd en geprefabriceerd vanuit de fabriek, dus de panelen waren al klaar toen ze op de bouwplaats aankwamen. We moesten alleen nog de panelen op maat zagen en aanpassen om rond de ramen te plaatsen. Maar dankzij de flexibiliteit van de panelen werkte het goed om ons moduleconcept te combineren met Rockpanel", zegt Jonas Ljungberg en vervolgt:

"Rockpanel was gemakkelijk om mee te werken en woog niet zoveel in vergelijking met sommige andere gevelbekleding, wat prettig is. Ik had nog niet eerder met hun producten gewerkt, maar nu hebben we ze in andere projecten, dus we zijn tevreden".

Gestructureerde panelen brengen leven in de gevel

De huurappartementen zijn bedoeld voor studenten en zijn gebouwd in verschillende groottes, van eenkamerappartementen van 31 vierkante meter tot driekamerappartementen van 78 vierkante meter. Wat alle appartementen gemeen hebben is dat ze ontworpen zijn om ruimte-efficiënt te zijn en alle noodzakelijke functies hebben - terwijl ze ook comfortabel zijn.

"Aangezien dit studentenwoningen zijn, wilden we ruimtes creëren die bruikbaar zijn, zelfs op een klein oppervlak. Dit betekent dat we veel aandacht hebben besteed aan het maximaliseren van de functionaliteit van de appartementen, zonder afbreuk te doen aan het comfort. Op deze manier heeft elk appartement alles wat nodig is, zonder dat het krap of oncomfortabel aanvoelt.", zegt Pernilla Knutsson, architect bij Moelven Byggmodul AB, en vervolgt:

"We wilden ook het gevoel geven dat de gevels leven. De ambitie was om een gevelpaneel met structuur te vinden, met een matter oppervlak en een natuurlijk karakter. Bovendien wilden we dat het zou passen bij onze andere gekozen materialen, zoals de beits op de houten lambrisering die we gebruikten. Toen we het assortiment van Rockpanel doornamen, zagen we verschillende opties die zowel qua kleur als structuur pasten. Uiteindelijk kozen we voor drie grijstinten die harmonieerden met de beits, de metaalkleuren en de kleuren van de ramen. Het is heel mooi geworden."

Ze wordt aangevuld door Tobias Rydberg, die concludeert:

"Het is een project waar we trots op zijn. We hebben onze fabriek ook hier in Värmland, dus het was leuk om op eigen bodem te werken en nu een succesvol project in de buurt te hebben."

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Onze partners