Nathan Energiemodule als totaaloplossing voor duurzame verwarming

De plug-and-play Nathan Energiemodule heeft een lange weg afgelegd van prototype op de Bouwbeurs in Utrecht in februari 2015 tot marktklaar product. De compacte aanbouw waarin alle installatiecomponenten voor duurzame verwarming en warm tapwater bereiding zijn samengebracht tot een totaalproduct, is nu op de markt in drie varianten. De Energiemodule is bedoeld als totaaloplossing voor duurzame verwarming in de woning.

Van prototype tot eindproduct

Het nieuwe energieconcept van Nathan was in februari 2015 al te zien als prototype op de Bouwbeurs in Utrecht, waarna het bedrijf gebaseerd op de daar verkregen feedback het product verder ontwikkelde tot het uiteindelijke eindproduct. In mei was de eerste woning met een Nathan energiemodule dan ook een feit met het Stroomversnellingsproject Zonrijk Wonen van Loohuis Installatiegroep. Hier koos men voor de indakvariant waarbij een deel van de installatie zich op zolder bevindt en een deel buiten de woning. In juni volgde dan Klein Poelhuis Installatietechniek in Arnhem met een pilootwoning in een sociale woning van het Stroomversnellingsproject. Daar werd gekozen voor de gevelvariant van de Nathan Energiemodule. Sinds augustus is nu eindelijk de volledig uitontwikkelde Nathan Energiemodule inzetbaar voor elk energetisch verbeterproject.

 

Nathan Energiemodule

De Nathan Energiemodule is een compacte aanbouw waarin alle installatiecomponenten voor duurzame verwarming en warm tapwater bereiding op efficiënte wijze zijn samengebracht tot een totaalproduct. De prefab energiemodule wordt ‘plug-and-play’ gebouwd tegen de voor- of achtergevel, of in het dak geplaatst en aangesloten op het afgiftesysteem van de woning. Bij de dakvariant plaatst men de complete unit op de bovenverdieping, waarbij het bovenste gedeelte zich op het dak bevindt. Het grote voordeel is de ruimte- en transportbesparing die hiermee gepaard gaat. Bij de aanbouwvariant blijft zelfs de complete installatie buiten, waardoor er geen extra ruimte nodig is. Ook het onderhoud kan zo buiten de woning gebeuren. Dit alles vereenvoudigt het bouwproces en vermindert overlast voor bewoners.

 

Plug-and-play

De Energiemodule is verkrijgbaar in drie oplossingen: lucht-gevel, lucht-dak of aardwarmte-gevel. Enerzijds is er de plug-and-play variant met een alpha innotec alira lucht/water splitwarmtepomp, anderzijds kan gekozen worden voor een plug-and-play variant met een alpha innotec alterra brine/water warmtepomp. Beide oplossingen maken gebruik van natuurlijke energie uit de buitenlucht of aardbodem om de woning te voorzien van warmte via vloer of wand en van warm water uit een warmtapwaterbuffervat. Met balansventilatie wordt de binnenkomende frisse lucht voorverwarmd met de uitgaande warme ventilatielucht waardoor geen energie verloren gaat.

 

Vorm

De Nathan Energiemodule heeft de vorm van een geïsoleerde compacte kast van 2 mm dik staal die verkrijgbaar is in iedere RAL-kleur. Dit compacte volume betekent een minimale foutkans en installatietijd. De deur heeft robuuste scharnieren en is afsluitbaar met een sleutel uit het sleutelplan van de opdrachtgever. Maatwerk is altijd mogelijk. Het hele concept tilt gebouw naar energie-nul niveau en belichaamt een volwaardige totaaloplossing voor duurzame verwarming in de woning.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage