‘NATURE10 Brick E’ als ode aan het karakter van de voormalige industriële architectuur

Residentie Tivoli situeert zich in de nieuwe ecowijk Tivoli GreenCity in Laken, op een van de twee percelen die citydev.brussels(1) heeft voorbehouden voor pilootprojecten. Het gebouw geeft ruimte aan negen gelijkvloerse woningen met gemeenschappelijke tuin en gemeenschappelijk dakterras en twee polyvalente gemeenschapsruimtes. 

Tivoli vloeide voort uit het privé-initiatief van een groep particulieren die een solidair cohousing project wilden realiseren op een erfpachtperceel dat eigendom blijft van citydev.brussels. Het is dat participatieve proces dat dit project en de achterliggende filosofie zo bijzonder maakt. Het werd tot stand gebracht als een eigen ontwikkeling (met architecten-bewoners en bouwheer-bewoners) die gebaseerd is op de behoeften en wensen van een groep bewoners: in Brussel blijven wonen in een sociale omgeving die het ontstaan van een nauwe band stimuleert tegen een betaalbaar budget.

Die sociale woonomgeving wordt gestimuleerd door de polyvalente ruimtes, waarvan één zich op het dak bevindt. Op deze plaats, ontworpen is als een uitbreiding van de leefruimtes van de individuele woningen, kan men de grenzen van het individueel wonen in vraag stellen.

Het cohousing project maakt deel uit van de duurzame wijk Tivoli GreenCity, waarvoor aanvullend op de EPB-normen ook een duurzaamheidscharter is ontwikkeld. Het is een passiefproject met regenwaterrecuperatie en verwarming via een collectief stedelijk warmtenet dat de volledige wijk voedt. Tivoli werd ook bekroond met de ‘be.exemplary award’ in 2017.

 

Genuanceerde baksteen

Arnaud Raison (époc architecture): “We waren op zoek naar het uitzicht van de bakstenen die gebruikt werden voor de industriële gebouwen in de Brusselse Kanaalzone, een rode, genuanceerde baksteen. De onregelmatigheden qua kleur en vorm van de Nature10 Brick E versterken het karakter van de gevelbekleding, die een zekere textuur mocht hebben en dus niet te glad mocht zijn."

"We hebben de stenen ook in de raamkaders verwerkt en creëren hiermee extra diepte door ze ca. 10 cm terugliggend te metselen. Door te opteren voor een traditionele voeg in plaats van een dunne voeg konden we ook werken met een modulair staand verband voor deze gevelfragmenten. Ze zijn een verwijzing naar het verleden toen Brusselse ramen werden dichtgemetseld omdat er een daglichtbelasting van kracht was. Het is ook een manier om de kolomstructuur in de gevel te markeren en elk gemetseld raam impliceert de potentiële aanwezigheid van een echt venster (in de toekomst)."

"De lichtgrijze voegkleur wordt herhaald in de sokkel, de balkons en de kroonlijst van het gebouw, allemaal architectonisch betonelementen. Voor het plafond van de overdekte inrit van de parkeergarage werden steenstrips gelijmd op een Eter Backer HD-paneel."

Deel dit artikel:
Contacteer Steenbakkerij Vande Moortel
Onze partners