Natuurinclusief bouwen: bouwen met en voor de natuur

De uitdagingen waarmee de bouwsector vandaag geconfronteerd wordt, vragen om innovatieve oplossingen die duurzaamheid en circulariteit ondersteunen. Ook Wienerberger neemt een breed scala aan initiatieven om hierop een antwoord te bieden. Een van hun kernpijlers binnen dit duurzaamheidsbeleid is biodiversiteit. In dit kader rollen ze op al hun sites een ambitieus biodiversiteitsactieplan uit.

Wienerberger ondersteunt actief natuurinclusief bouwen, waarbij de natuur integraal onderdeel uitmaakt van het bouwproces. Het gaat hierbij niet alleen om het implementeren van groene elementen in gebouwen, maar ook om het creëren van een leefomgeving voor diverse planten en dieren, zoals vogels, vleermuizen en bijen.

Er bestaan tools om dit te verwezenlijken, zoals vleermuiskasten en -pannen, egelkasten, vogelneststenen en -pannen, insecten- en bijenstenen, die de natuur een vaste plaats geven bij het klimaatbestendig maken van gebouwen. Ze zijn ontworpen met de hulp van gespecialiseerde ecologische adviseurs om duurzame en discrete leefgebieden te bieden voor deze dieren. Dit verhoogt de biodiversiteitswaarde van het project en vormt een aanvulling op het milieuvriendelijke ontwerp van gebouwen.

eco-habitat

Deze eco-habitat producten van Wienerberger zijn ontworpen om naadloos te integreren in de gevel of dak van het gebouw. Ze kunnen tijdens de bouwfase gemonteerd of geïntegreerd worden in bestaande gebouwen.

De eco-habitatproducten zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en afmetingen. Alle producten moeten uiteraard correct worden geplaatst, afhankelijk van de weerskenmerken en de specifieke diersoort. Ze zorgen voor een leefgebied waarin wilde dieren zich kunnen nestelen, op voorwaarde dat de omgeving in voldoende voedsel voorziet. Op deze manier wil Wienerberger de natuur dichter bij en in de stad brengen en een gezonde, harmonieuze leefomgeving creëren.

architectenwedstrijd natuurinclusief bouwen

Werk jij momenteel aan een project of start je binnenkort een project op met de nodige aandacht voor natuurinclusief bouwen? Dan kan je deelnemen aan de wedstrijd van Wienerberger. Inschrijven kan tot en met 31 augustus 2024. Het enige wat je hiervoor moet doen is hen laten weten aan welk project je werkt en dan maak je kans op vijf op maat gemaakte eco-habitatproducten, specifiek ontworpen voor jouw project. 

Deel dit artikel:
Onze partners