Nederman zorgt via afzuiginstallaties voor gezonde lucht in praktijklokalen VTI Brugge

De leerlingen van VTI Brugge kunnen vandaag genieten van een goed verluchte werk- en leeromgeving. De praktijklokalen voor lassen en automechanica kregen al een grondige update door afzuigsystemen van Nederman. Ze helpen daarbij een technisch handje aan de Scholen van Morgen-project waar VTI Brugge deel van uitmaakt.

VTI Brugge, een vooruitstrevende leeromgeving

De Vlaamse overheid lanceerde het Scholen van Morgen-project, waarmee ze de schoolinfrastructuur verder uitbouwen en inzetten op duurzame technieken. De technische school in Brugge is het op twee na grootste bouwproject van Scholen van Morgen in Vlaanderen en vormt een toonbeeld voor het modern beroepsonderwijs. Om die titel op haar visitekaartje te schrijven, zetten ze bij VTI Brugge in op duurzame technieken binnen het onderwijs.

De voormalig industrië site van 17.500m² werd omgetoverd tot een uitgebreide leeromgeving met ateliers, klaslokalen voor de afdeling mechanica, elektriciteit, garage en theoretisch technische richtingen, een eet- en sportzaal. Verder voorziet VTI Brugge een internaat en is er ruimte toegewijd voor het inrichten van volwassenonderwijs.

Het ontwerp van de school innovatief doordat de middengang centraal door het gebouw loopt en twee zijdes van enerzijds werk en anderzijds ontspanning verbindt. VTI Brugge koos voor glaswerk en een lichtrijke omgeving, wat het leerproces stimuleert en past binnen het nieuwe concept van lesgeven.

 

Afzuigsmechanismes dragen bij aan de missie

Nederman installeerde afzuigpunten boven dertig lasposten in de praktijkruimte, waar leerlingen in de technische school elk in een afgesloten omgeving kunnen lassen. De missie van VTI Brugge om zelfstandig te leren en de rol van leerkracht als coach te bewaken slaagt hierdoor.

Nederman motiveert hun techniek: “Elk afzuigpunt in de ruimte is verbonden met een industrieel lasrookfilter MCP met een aparte aanzuigventilator van het type Combifab in een geluidsomkasting.” Het debiet wordt automatisch geregeld door een frequentiesturing. Bovenop de afzuigarmen worden ook de slijptafels aangesloten op het extractiesysteem.

 

Niet enkel voor lassen

VTI Brugge heeft verder een praktijklokaal voor automechanica en een CNC bewerkingscentrum voor metaalbewerking. Daar staat – naast de lasrookafzuiging – Nederman ook in voor uitlaatgasafzuiging, oliemistafzuiging en persluchthaspels.

De leerlingen automechanica zullen tijdens het afstellen van motoren gebruik kunnen maken van speciale afzuigmonden, gekoppeld aan eht voertuig. Op die manier worden de afzuigmonden op slangwagens in een afzuigrail type 920 gemonteerd en blijft de leeromgeving van de studenten uitlaatgasvrij.

 

Het bewerken van metaal wordt veiliger

Metaal bewerken creërt een hitte, waardoor er steevast koelmiddel wordt toegevoegd. Het gevolg is een soort mistcreatie in de machines, die mist afzuigen moet op een veilige manier gebeuren. Nederman installeerde op elke metaalbewerking machine - die koelmiddel toevoegt - een Nom 4 toestel. Nederman haalt met trots aan dat het overzicht goed bewaard blijft: “Voor de hoofdaannemer was het interessant om te werken met één partij dewelke het geheel aan technische afzuigingen in goede banen leidde.”

 

Samen naar een gezonde werkomgeving

Het Scholen van Morgen-project draagt een gezonde, duurzame leeromgeving hoog in het vaandel. Luchtkwaliteit in leer- en werkomgevingen winnen dagelijks aan meer belang. Nederman draagt bij aan een drastische vermindering van de inname van schadelijke stoffen. Investeren in luchtkwaliteit is niet over het hoofd te zien, zeker in een leeromgeving volgens Nederman: “Leerlingen van vandaag zijn namelijk onze klanten van de toekomst.”

Bron: Nederman

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage