Netwerk in Aalst heropent als NW na grondige renovatie door ectv architecten

Na een grondige verbouwing van meer dan een jaar, opent het vernieuwde Netwerk (NW) in Aalst op 21 maart 2024 haar deuren. NW is nog steeds gevestigd in een voormalige textielfabriek aan de rechteroever van de Dender in Aalst, maar de infrastructuur onderging een ingrijpende transformatie onder leiding van ectv architecten (Els Claessens en Tania Vandenbussche). Het resultaat is een verbeterde toegankelijkheid, zichtbaarheid en duurzaamheid.

NW biedt ruimte voor de ontwikkeling van de kunstenaarspraktijk in al haar facetten, van het proces over het onderzoek tot het artistiek experiment, en deelt deze met een publiek via projecten en een publiek programma. De benedenverdieping staat in het teken van ontmoeting en de buurt, terwijl de eerste verdieping, de exporuimtes en de cinema voor het artistiek programma gebruikt worden, zonder een al te rigide opdeling van deze functies na te streven.

"We willen een gastvrije omgeving zijn voor kunstenaars, bezoekers, buren, partners en medewerkers. NW streeft naar een optimale benutting van haar infrastructuur en zet zich in voor een grotere toegankelijkheid om haar openheid ten volle waar te maken."
- Jeniffer Vansteyvoort, algemeen directeur NW -

 

De cinema wordt vormgegeven vanuit de visie dat film een ruimte is voor inspraak, uitwisseling, ontmoeting en gemeenschapsvorming. Coprogrammatie stuurt en vormt het filmprogramma en legt verbanden met de andere aspecten van de werking. In samenwerking met kunstenaars, curatoren, partners en buurtbewoners stelt NW focusprogramma's samen, waarin ruimte is voor filmklassiekers, auteursfilms, kunstenaarsfilms, documentaires, videokunst, animatie, kinderfilms, of het werk van jonge makers. De cinema vervult een belangrijke rol als enige arthouse cinema in de Denderregio.

 

Lokaal Dendy 

NW laat zich onder meer leiden door de progressieve geschiedenis van de stad Aalst, maar ook door haar complexiteit, om de artistieke koers en het programma vorm te geven. NW wil een buurthuisfunctie vervullen en biedt ruimte aan verschillende organisaties en groepen. De open ruimte op de begane verdieping wordt Lokaal Dendy gedoopt en bevat een café, keuken en werk- en ontmoetingsruimte. In Lokaal Dendy wordt samen gegeten, maar is er ook ruimte voor performances, feesten en evenementen. 

Voor Lokaal Dendy ontwierp Aslı Çiçek, geassisteerd door Maxime Descheemaecker, een familie van modulaire meubels, waaronder een balie, boekenkasten, tafels en hogere, verrijdbare workshoptafels. Het meubilair voor de inkomhal en het café van het vernieuwde NW moet aangepast kunnen worden aan de verschillende activiteiten die er zullen plaatsvinden. Zo creëerden ze een ensemble van eenvoudige stukken die er speels uitzien en gemakkelijk te gebruiken zijn. De inspiratie haalden ze uit dozen die gebruikt werden op boekenmarkten; uit oude koffers die ruimte creëren wanneer ze worden uitgeklapt. Elk stuk heeft zijn eigen unieke kenmerken en is strategisch verspreid over de vloeiende begane grond van NW. Ondanks hun individuele eigenschappen functioneren ze als een samenhangende groep, herkenbaar aan hun prominente kenmerken en verbonden door een tweekleurige afwerking.

Bron: Club Paradis
Deel dit artikel:
Onze partners