Niet gekend, wel bemind: De Steen van ONO architectuur (Fien Martens)

In de rubriek 'Niet gekend, wel bemind' nodigen we architecten uit om zelf een geliefd project van een collega in de kijker te zetten dat nog niet eerder de aandacht kreeg die het verdient. De bachelorstudenten architectuur aan de UHasselt kregen precies die vraag van hun docenten Iwert Bernakiewicz en Ludo Schouterden. De studenten gingen op zoek naar verborgen parels in eigen land en maakten er een boeiende reportage over, die wij mogen publiceren op Architectura. Fien Martens zet graag De Steen in Bocholt van ONO architectuur in de kijker. 

Ken je zelf een minder gekend project van een collega-architect dat je graag in de kijker wilt zetten in de rubriek 'Niet gekend, wel bemind'? Laat het ons weten via info@architectura.be

 

Hoe en wanneer hebt u het project leren kennen? 

Het gebouw De Steen bevindt zich in het centrum van Bocholt. Hoewel het centraal gelegen is, is het gebouw letterlijk een verborgen pareltje omdat het achter onder andere het gemeentehuis ligt. Hierdoor krijgt het naar mijn mening niet altijd de aandacht die het verdient en is het voor heel wat Bocholtenaren ook nog onbekend. Wanneer ik door mijn dorp fiets vang ik telkens een glimp op van De Steen. Dit triggerde me om er meer te weten over te komen.

 

Wat spreekt u zo aan in dit project?

Het opmerkelijke aan De Steen is dat het een multifunctioneel gebouw is dat heel wat verschillende functies herbergt waaronder een jeugdlokaal, een polyvalente zaal, de lokale kunstacademie, een repetitielokaal voor muziek en de dienst vrije tijd van de gemeente. Hierdoor heb ik al enkele keren de kans gehad om het interieur van het gebouw te bezoeken. Het jeugdlokaal bestaat bijna volledig uit houten panelen. De polyvalente zaal die soms dienst doet als fuifzaal daarentegen bestaat uit cellenbeton en betonnen balken. Het contrast tussen de twee ruimtes die ik vooraf al eens had bezocht is groot. Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan om eens een kijkje te nemen hoe de rest van het interieur is opgebouwd.

 

Kent u de ontwerpvisie achter het project?

Voor de oprichting van De Steen waren de kunstacademie, muziekacademie, jeugdlokaal etc. verspreid over Bocholt. Het bureau ONO architectuur koos ervoor om deze organisaties en activiteiten samen te brengen in een polyvalent gebouw op een centrumlocatie. De inplanting van het gebouw speelt een cruciale rol. Het ligt achter het gemeentehuis en openbare ruimte. Door de inplanting zorgt het gebouw voor een heropwaardering van zijn directe omgeving.

De Steen bevindt zich achter het gemeentehuis. Een verhard pad leidt naar het polyvalent gebouw. In het wit volume op niveau 0 vinden we het jeugdlokaal. Het wit volume op niveau 4 verbindt het interieur van De Steen met het dakterras. Hier krijgen we een uitgerekt zicht over Bocholt. In het grote bakstenen volume bevinden zich nog enkele kernfuncties waaronder de muziek-, kunstacademie, de polyvalente zaal en de dienst voor vrije tijd te herbergen. Onderaan zien we een detail van de uitwerking van de gevel. Achter het claustra bevindt zich de buitentrap.

Voor het ontwerp maakte het architectenbureau gebruik van de analogie van de campanile. Historisch is het een klokkentoren die naast een kerkgebouw staat maar er geen bouwkundig onderdeel van uitmaakt. Op deze manier werd De Steen ook opgevat. Het gebouw staat ten dienste van het gemeentehuis en staat ook in zijn directe omgeving, maar blijft een losstaand element.

Door de inplanting van De Steen wordt het project een beetje ‘weggeduwd’. Toch maakt het door de hoogte ervan zijn aanwezigheid kenbaar. Hoewel het volume weliswaar geen toren is geworden, kan men het toch op een afstand al bezichtigen.

De hoogte zorgt niet alleen dat het gebouw zich toch kenbaar maakt in de omgeving, het zorgt ook voor een mooi uitzicht. De Steen beschikt over een dakterras dat toegankelijk is. Hierdoor kan men genieten van het uitzicht over de dorpskern van Bocholt.

Doorheen het interieur van De Steen wordt er gewerkt met betonnen balken, cellenbetonblokken en houten panelen. De meubels en centrale trappenhal in hout zorgen voor een warme sfeer en vormen een mooi contrast met het koele beton. De cellenbetonblokken werden bewerkt met een witte verf. Dit geeft een lichtere indruk en benadrukt het overvloedig daglicht dat binnenstroomt door de ramen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage