Nieuw administratief centrum voor Willebroek

De gemeente Willebroek is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarnaast voldeden de oude gebouwen van de gemeente en het OCMW niet meer en zaten de verschillende diensten over de gehele gemeente verspreid. Daarom hebben de twee organisaties de handen ineen geslagen om één nieuw administratief centrum te ontwikkelen, waarin dienstverlening een belangrijke plaats krijgt. Brut Architecten heeft voor hen een markant gebouw midden in Willebroek ontworpen.
De gemeente Willebroek is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarnaast voldeden de oude gebouwen van de gemeente en het OCMW niet meer en zaten de verschillende diensten over de gehele gemeente verspreid. Daarom hebben de twee organisaties de handen ineen geslagen om één nieuw administratief centrum te ontwikkelen, waarin dienstverlening een belangrijke plaats krijgt. Brut Architecten heeft voor hen een markant gebouw midden in Willebroek ontworpen.


Stedenbouwkundig masterplan

Het administratief centrum van Willebroek vormt de eerste aanzet van een masterplan dat de OCMW en gemeentediensten centraliseert en integreert. Hierin verbindt een foyer het nieuwe administratief centrum met bestaande diensten zoals de politie of het oude gemeentehuis. Deze foyer is een aaneenschakeling van openbare ruimte, overdekte plekken en binnenruimtes.

Het administratief centrum sluit aan op de twee woningen ernaast, maar plooit vervolgens naar binnen. Zo ontstaat een uitnodigend inkomplein dat tegelijkertijd een nieuwe ontmoetingsplek kan worden. De gevel in lichtgekleurde zandsteen met verschillende tinten verwijst naar het oude gemeentehuis en de kerk maar geeft het gebouw ook een hedendaagse uitstraling. De gemeente krijgt er zo een opvallend nieuw herkenningspunt bij.


    

Het materiaalgebruik refereert aan de historie van Willebroek


De inkomruimte is opgevat als een overdekt plein en sluit zo aan op het plein voor het centrum. Een grote ronde opening in het plafond zorgt voor een visuele verbinding tussen de twee niveaus die toegankelijk zijn voor het publiek. De kantoren zelf zijn opgevat als open en transparante ruimtes, met een duidelijke scheiding tussen publiek en privaat.

Het gebouw onderstreept de ambitie van de gemeente naar een transparante organisatie en een open bestuur. Grote glaspartijen maken het wachten aangenaam en laten inwoners zien hoe hun gemeente bestuurd wordt. Ook binnen is deze visie doorgetrokken, zelfs vergaderen gebeurt achter glas. Hoge ramen aan straat- en tuinzijde hebben een verbreed frame. Zichten worden zo letterlijk ingelijst, als schilderijen met een gouden kader.


    

Transparantie was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp


Om het administratief centrum in het bouwblok in te passen, was maatwerk noodzakelijk. Het kantoor kreeg daarom twee tuinen die aansluiten op het groen hart van het bouwblok. Het volume is aan de achterzijde afgebouwd met brede groendaken en twee dakterrassen. Zowel de kantoren als de buren kijken zo uit over een “landschap” van groendaken. Het open en groene karakter van het binnenbouwblok is behouden en de privacy van alle omwonenden wordt gerespecteerd.


Materiaalgebruik

Binnen werd een neutraal materialenpalet gebruikt als basis. De betonwanden zijn uitgevoerd met een houtprint waardoor ze subtiel verwijzen naar de glaswanden in gebeitste eiken kaders. Door alle ruimtes slingert een akoestisch plafond waarbinnen zoveel mogelijk technieken zijn geïntegreerd. De traphallen werden door de aannemer volledig ter plaatse gestort, achteraf werden de bordessen en de tredes gepolijst.


    

Het administratief centrum is een markant gebouw in Willebroek


Bouwen voor de toekomst

In het gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met later gebruik; er is toekomstgericht gebouwd. De inrichting kan mee veranderen met de organisatie. Zo zijn nu al meer werkplekken voorzien dan vandaag noodzakelijk. Het administratief centrum is duurzaam, energiezuinig, onderhoudsarm en kostenbewust ontworpen. Het gebouw is onder andere uitgerust met groendaken, regenwaterrecuperatie, verlichting met bewegingssensoren, gasgestookte omkeerbare warmtepompen en de  mogelijkheid tot free-cooling.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage