Nieuw dakterras voor Bozar naar visie Victor Horta (Barbara Van der Wee Architects)

De Regie der Gebouwen en Bozar hebben de restauratie van de platte daken aan de zijde van de Ravensteinstraat en de Baron Hortastraat afgerond. De platte daken werden omgevormd tot een dakterras. Architect Victor Horta had dit zo voorzien in zijn oorspronkelijke plannen voor het Paleis voor Schone Kunsten. Bozar zal het nieuwe dakterras voornamelijk gebruiken voor de organisatie van artistieke evenementen. Het dak zal dus niet permanent vrij toegankelijk zijn voor het publiek, maar opengesteld worden tijdens publieke evenementen. De studie van de restauratie was in handen van Barbara Van der Wee Architects i.s.m. Ney & Partners, VK Architects & Engineers en SUMProject+SUMResearchDenys stond in voor de uitvoering van de werkzaamheden. 

De omvorming van de platte daken tot een dakterras maakt deel uit van het masterplan van Bozar om het art-decogebouw te restaureren volgens de originele plannen van architect Victor Horta. Horta had in zijn oorspronkelijke plannen voor het Paleis voor Schone Kunsten voorzien om van de platte daken een terras voor het publiek te maken, met een panoramisch zicht op het Koninklijk Paleis en de Brusselse benedenstad. Maar de uiteindelijke uitwerking ervan verdween gaandeweg van het programma.

Het Ontwerpteam Bozar onder leiding van Barbara Van der Wee Architects stond in voor de studie voor de restauratie van de platte daken.

De Regie der Gebouwen stond in voor de uitvoering van de werken:
• de vernieuwing van de waterdichting
• de toevoeging van een thermische isolatie
• de plaatsing van een nieuwe vloerbekleding met betontegels
• de heropbouw van de balustrades aan de binnenkant van het dak
• de restauratie van de dakkoepel die voor daglicht zorgt in de Rotonde Bertouille
• het toegankelijk maken van het dak voor personen met beperkte mobiliteit (wordt afgerond in oktober 2021)


Dakappartement voor artists in residence

Het dakappartement van 80 m² aan de kant van Baron Hortastraat is ook gerestaureerd en werd omgebouwd tot een appartement met twee aparte slaapkamers met elk een bijhorende badkamer. Het appartement moet nog ingericht worden. Eens volledig afgewerkt, zullen artiesten in residentie hier kunnen verblijven terwijl ze werken aan artistieke producties voor Bozar.

 

Locatie voor evenementen

Het gloednieuwe dakterras van 330 m² wordt een bijzondere locatie voor artistieke evenementen van Bozar, zoals filmvertoningen, lezingen, debatten, concerten... Het inrichten van een bar tijdens het zomerseizoen behoort ook tot de mogelijkheden. Deze locatie kan ook gehuurd worden voor privé-evenementen en recepties.

Als eerste evenement presenteren Bozar en Play Label Records op 16, 17 en 18 september de Rooftop Week, met live optredens, dj-sets en een zomerbar.

De blikvanger van het dakterras is het panoramische uitzicht, dat een originele kijk biedt op de stad Brussel enerzijds en het Koninklijk Paleis anderzijds. Het dakterras is uit veiligheidsoverwegingen niet permanent toegankelijk voor het publiek, maar zal op bepaalde momenten worden opengesteld tijdens publieke evenementen of specifieke gelegenheden.

“De art-decocreaties van Victor Horta, waaronder het Paleis voor Schone Kunsten, maken integraal deel uit van ons historisch erfgoed en lokken elke dag vele bezoekers naar België en naar Brussel. We mogen trots zijn op dit deel van onze geschiedenis dat we moeten conserveren. Ik ben dan ook verheugd om vandaag het resultaat te tonen van de renovatie en transformatie van de platte daken van het Paleis voor Schone Kunsten naar een dakterras, zoals oorspronkelijk bedacht door Victor Horta. Hij wilde de daken openstellen voor het publiek met een panoramisch uitzicht op het Koninklijk Paleis en het centrum van Brussel. De werkzaamheden, die in mei 2019 begonnen als onderdeel van het masterplan om het gebouw in zijn oude glorie te herstellen, komen op hun einde. Een laatste concrete stap is het toegankelijk maken van de ruimte voor personen met beperkte mobiliteit via een lift en aangepast voorzieningen op het terras”, aldus Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en met de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de eerste minister. 


Geen schade door brand

Op 18 januari 2021 brak er brand uit op het dak van het zuidelijk circuit van het Paleis voor Schone Kunsten (kant Koningsstraat). Deze brand heeft geen schade aangebracht aan het dakterras dat zich boven het noordelijk circuit bevindt.

De werken vonden plaats van mei 2019 tot juni 2021 en de Regie der Gebouwen investeerde ongeveer 2,35 miljoen euro in dit project.

Bron: Regie der Gebouwen
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners