Nieuw Hilton Hotel in Amsterdam Airport is grootste OWAplan project ter wereld

Het nieuwe Hilton Hotel op de luchthaven van Amsterdam is met 9.000 m² OWAplan toegepast plafond het grootste OWAplan project ter wereld.

Tussen de grijze gebouwen van Schiphol bevindt zich het nieuwe Hilton Hotel. Het is een design van architectenbureau Mecanoo. Kenmerkend is de iconische kubusvorm van het gebouw en de ruitvorm van de gevel. Het atrium binnen is met een glazen dak op 42 meter hoogte een van de grootste atriums in Nederland. Daarnaast mag het project zichzelf bestempelen als grootste OWAplan project ter wereld. In totaal is 9.000 m² van het strakke, naadloze akoestische plafond OWAplan toegepast om het hotel van een stijlvol uiterlijk en uitstekende akoestiek te voorzien.

 

Monolithisch

Het naadloze akoestische OWAplan is aangebracht in de gangen, conferentiezalen, entree en de ballroom van het nieuwe Hilton Hotel. Willeke Smit, architect bij Mecanoo, vertelt daarover: “In de architectuur van het gebouw zit een vloeiende lijn en tal van ronde vormen. Dat wilden we goed tot uitdrukking laten komen door alles een licht en monolithisch uiterlijk te geven. Daarom zijn alle publieke gebieden van een monolithisch plafond voorzien.

Ook de akoestiek was van groot belang voor het project, zeker met zo’n groot atrium. “Dat was een ingewikkelde opgave”, vertelt Willeke Smit. “We moesten veel absorberend oppervlak creëren. OWAplan bleek daar dankzij een hoge absorptiewaarde uitstekend voor geschikt. Zeker wanneer je het gladde, naadloze uiterlijk in ogenschouw neemt.”

 

Schitterend plafond

Naast het bijzondere design van het gebouw en het adembenemende atrium is ook de ballroom een opvallende verschijning dankzij het letterlijk schitterende plafond. Het interieurontwerp hiervan is verzorgd door het Londense interieurbureau HBA The Gallery. Deze ruimte, die 2 verdiepen hoog is,  is met 450 m² de grootste vergaderruimte van het hotel en is geschikt voor 600 gasten.

Om het gewelfplafond met schitteringen te creëren, is OWAplan hier gebogen en is er een soort glittereffect aangebracht in de toplaag. Die twinkeling wordt nog eens versterkt dankzij de decoratieve verlichting in de koven. Het geeft de ruimte een bijzondere uitstraling; de verlichting kan bovendien worden veranderd om verschillende sferen te creëren.

 

Landmark

Naast de indirecte verlichting zijn er ook veel verlichtingsarmaturen geïntegreerd. Willeke Smit: “Met OWAplan konden we de verlichting en installatietechniek perfect integreren. Zo zijn de inspectieluiken nauwelijks zichtbaar. Het is toegepast in zowel ruimtes met veel daglicht als in ruimtes met kunstlicht. In beide gevallen ziet het er heel strak uit.” Het spuitwerk is door OWA gecertificeerde spuiters aangebracht om optimale kwaliteit te garanderen.

Waar hotels vaak de focus leggen op het interieur omdat dit de service en kwaliteit voor gasten benadrukt, is hier ook de buitenzijde bijzonder. Het hotel is goed zichtbaar vanuit het vliegtuig en vanaf de snelweg. Het is daarmee een indrukwekkende landmark. Maar ook de binnenzijde is met veel aandacht vormgegeven. Het hotel heeft 433 kamers, een conferentiecentrum van 1.700 m² met 23 vergaderruimtes, meerdere restaurants, een health club, zwembad, ballroom en een grote ondergrondse parkeergarage. Daarnaast zijn er verschillende lounges en tal van bedrijfsruimtes.

Bron: OWA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage