Nieuw jasje van Rockpanel Metals-gevelpanelen voor landmark in Lokeren

De grauwe betonnen gevel van het hoogste woongebouw in Lokeren werd onlangs warm ‘ingepakt’ met Euroklasse 2 Rockpanel Metals-gevelpanelen. Een speciale metallic glanscoating op de panelen zorgt ervoor dat het landmark voortaan vanuit iedere hoek anders wordt beleefd. De panelen blinken daarnaast ook uit op het vlak van duurzaamheid, brandveiligheid en installatiegemak. 

Het woongebouw aan de Oud-Strijderslaan 10-12 ligt aan de belangrijkste invalsweg van Lokeren en haar 12 verdiepingen zijn dan ook al van veraf goed te zien. “Niet alleen voor mensen die Lokeren inrijden is dit een bekend gebouw, maar ook vanuit tal van andere locaties in de stad zelf is dit gebouw beeldbepalend”, vertelt Bart Vanden Driessche, zaakvoerder van BLAF architecten, dat zelf ook in Lokeren gevestigd is. “Toen wij de opdracht kregen gegund voor een nieuwe geïsoleerde gevel voor dit woongebouw, wisten wij gelijk dat dit een mooie kans bood om het gebouw niet alleen duurzamer en energiezuiniger te maken, maar ook levendiger en moderner. Het woongebouw had immers een grauwe betonnen gevel die allesbehalve een mooi visitekaartje was voor de Durmestad.”


Kijkhoek én moment van de dag bepalend voor beeld

Voor de nieuwe gevel zijn Vanden Driessche en zijn team op zoek gegaan naar een gevelplaat die zorgt voor een wisselende ervaring. “De keuze voor plaatmateriaal was gauw gemaakt, omdat we de bestaande constructie niet te veel wilden verzwaren. We zochten daarnaast een plaat die een afhankelijk van de hoek waarmee je naar het gebouw kijkt én het tijdstip waarop je dat doet, een andere soort reflectie geeft. Het gebouw wordt dagelijks door duizenden mensen vanuit verschillende punten voorbijgelopen en bekeken. Wat is er dan mooier dan een levendige gevel te maken die vanuit ieder perspectief een ander beeld geeft?”


Rockpanel Premium Metal-panelen in op maat gemaakte kleur

De façade werd uiteindelijk gerenoveerd met Premium Metals-gevelpanelen van Rockpanel. De kleur werd op maat gemaakt, naar de wens van de klant. Door de speciale metallic glanscoating oogt het gebouw vanaf grote afstand wit, maar bij grijs weer kleurt hij blauwer en bij mooi weer lijkt hij haast groen. Dat wisselende kleureffect wordt versterkt door over de gehele hoogte van het gebouw geplaatste witte vinnen: verticaal geïnstalleerde aluminium kokerprofielen die zo’n 10 cm uit de gevel steken. Vanden Driessche: “Als je het gebouw schuin benadert, geven die vinnen extra ritmiek aan de gevel. Soms ervaar je het gebouw meer gesloten, en soms juist als een open gebouw. Gecombineerd zorgen de gevelplaten en de vinnen ervoor dat het statige en prominent aanwezige gebouw toch veel leven, kleur en afwisseling in de gevel heeft.”


Duurzame en brandveilige gevel

Toch was voor BLAF architecten een ander aspect dan de look nog meer doorslaggevend in de keuze voor de panelen van Rockpanel, meer bepaald de duurzaamheid ervan. Projectarchitect David Leune: “De platen zijn gemaakt van geperste rotswol van basalt, een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in de natuur. De platen zijn eindeloos recycleerbaar zonder verlies van kwaliteit en zijn daardoor een geschikte oplossing voor wie circulair wil bouwen. En laat dat laatste nu net de visie zijn die wij als architectenbureau hebben, én de vraag van de opdrachtgever. Daarnaast is het ook een elegant plaatmateriaal en kan je kiezen uit een ruim assortiment aan designs en kleuren. Een sterke combinatie van duurzaamheid en designvrijheid dus.”

“Vanwege de hoogte van het gebouw en de woonbestemming, was brandveiligheid eveneens een zeer belangrijke voorwaarde”, vult Jeroen Verdonck van aannemer Francovera aan. “De Rockpanel Premium A2-gevelpanelen van 11 mm dik die we gekozen hebben mogen conform de nationale bouwvoorschriften als onbrandbaar worden geclassificeerd. Samen met de ook toegepaste ROCKWOOL-gevelisolatie behaalt de gevel Europese brandklasse A2-s1,d0.”


Eenvoudig te verwerken

Het buitenspouwblad is eerst met renovatieankers mechanisch verankerd aan de bestaande betonstructuur. Verdonck: “Vervolgens is er ROCKWOOL-isolatie toegepast en een aluminium regelstructuur geplaatst waarop de Rockpanel gevelpanelen mechanisch bevestigd zijn met blindklinknagels. Die hebben kleine nagelkopjes in een bijpassende RAL-kleur, waardoor de nageltjes nagenoeg onzichtbaar zijn, met een mooi eindresultaat tot gevolg.”

Ook Pieter den Haese van montagepartner Tectum Group is zeer te spreken over de keuze voor de Rockpanel-gevelpanelen. “Bij renovatie van een gebouw van dit formaat loop je in de praktijk altijd tegen verrassingen aan. Dit gebouw heeft bijvoorbeeld veel aansluitingen en een bestaande gevel die verre van recht bleek. Het ontwerp van de BLAF architecten daarentegen is zeer strak, met een mooi horizontaal en verticaal lijnenspel. Om die combinatie goed uit de verf te laten komen, moesten we in de voorbereiding flink puzzelen. Bij zo’n uitdagend project is het wel zo fijn als de gevelpanelen eenvoudig te verwerken en te monteren zijn. We werken graag met Rockpanel, omdat zijn panelen licht van gewicht zijn en kunnen worden bewerkt zonder speciaal gereedschap. Je zaagt ze bijvoorbeeld makkelijk op maat met traditioneel zaaggereedschap. Eens de lijnen zijn uitgezet, was het monteren van de gevelpanelen dan ook een eenvoudige klus.”

“We zijn bijzonder trots op het werk dat we geleverd hebben bij deze gevelrenovatie”, besluit Vanden Driessche glimlachend. “De nieuwe gevel zal ervoor zorgen dat de energierekening voor de huurders flink lager uitvalt. En dankzij de Rockpanel Metals-gevelpanelen hebben we een grijze kolos omgetoverd tot een levendig en modern woongebouw dat een positieve impact heeft op de gehele skyline van Lokeren.”

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners