Nieuw onthaalpaviljoen Kasteel van Gaasbeek opent de deuren (Pierre Hebbelinck)

Zopas is het onthaalpaviljoen van het Kasteel van Gaasbeek officieel ingehuldigd door minister-president Jan Jambon om vanaf 1 juli bezoekers te verwelkomen. Atelier d' architecture Pierre Hebbelinck concipieerde het paviljoen als een genereuze, flexibele ‘doos’ met grote, edelmoedige ruimtes die de intrinsieke kwaliteiten van de site reflecteren, in samenwerking met Julien Broers en Céline Schnitzler en VERS.A (uitvoerend architect). Deze opening is een voorlaatste mijlpaal van het omvangrijke Masterplan voor de hele erfgoedsite. De restauratie van de kasteelinterieurs vormt het sluitstuk met als einddoel een prachtig gerestaureerd kasteel dat in 2023 opnieuw de deuren opent.

Via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd in 2016 het project gelanceerd voor ‘het bouwen van een nieuw onthaalgebouw voor het Kasteel van Gaasbeek, de museumtuin en het omliggende park’. Niet minder dan 120 architectenbureaus stelden zich kandidaat. Daarvan werden er vier geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd. ​ Aan de ontwerpers werd gevraagd om een evenwicht te zoeken tussen een hedendaags, goed functionerend gebouw met een beperkte footprint, en het omliggende, beschermde landschap van de kasteelparken van Gaasbeek en het tegenoverliggende Groenenberg, waarmee het een heldere verbinding diende te maken. De keuze viel op het ontwerp van Atelier Pierre Hebbelinck een zeer grote uitnodigende luifel met daaronder een gesloten box waarin naast de onthaalfunctie ook de museumshop, kantoorruimte, de museumbibliotheek en het kasteelarchief, een gesloten depot, een berging en het sanitair een plek kregen. Veel functies onder één dak en zo heeft de architect het gebouw ook geconcipieerd: als een genereuze, flexibele ‘doos’ met grote, edelmoedige ruimtes die de intrinsieke kwaliteiten van de site reflecteren.

 

Architecturaal statement

Het onthaalpaviljoen heeft bewust niet eenzelfde status als het kasteel of de historische gebouwen in het park maar gedraagt zich haast nederig en functioneel, als een ‘gereedschap’ ten dienste aan het domein. Nederig, maar daarom niet minder krachtig. Een architecturaal statement dat ruwheid met elegantie combineert, zowel in de materiaalkeuze, waarin beton, glas, hout en metaal domineren, als op vlak van visuele uitstraling.

 

Startpunt

De nieuwbouw situeert zich ter hoogte van de hoofdingang van het parkdomein en fungeert op die manier als poort en scharnierelement tussen de parking en het kasteeldomein, hét startpunt voor eenieders bezoek aan zowel het kasteel, de museumtuin als het park. Vanaf 1 juli worden bezoekers hier stijlvol ontvangen. Dit jaar zullen enkel toegangstickets voor de museumtuin verkocht worden om in 2023, bij de heropening van het kasteel, op volle toeren te kunnen draaien.

Bron: Kasteel van Gaasbeek
Deel dit artikel:
Onze partners