Nieuw scholencomplex in Rotterdam krijgt natuurlijke touch met Amerikaanse rode eik

In het Zuiderpark in Rotterdam verrijst een nieuw scholencomplex dat twee secundaire scholen samenbrengt. JHK Architecten uit Utrecht ontwierp een gebouw waar samenwerking en ontmoetingen tussen leerkrachten en leerlingen van beide scholen aangemoedigd worden. Overal is hout op een subtiele manier aanwezig: als gevelbekleding, akoestisch plafond of in het binnenschrijnwerk. De houten accenten geven het verder erg functioneel ogende gebouw een natuurlijke en warme touch.
In het Zuiderpark in Rotterdam verrijst een nieuw scholencomplex dat twee secundaire scholen samenbrengt. JHK Architecten uit Utrecht ontwierp een gebouw waar samenwerking en ontmoetingen tussen leerkrachten en leerlingen van beide scholen aangemoedigd worden. Overal is hout op een subtiele manier aanwezig: als gevelbekleding, akoestisch plafond of in het binnenschrijnwerk. De houten accenten geven het verder erg functioneel ogende gebouw een natuurlijke en warme touch.Twee scholen in één

Het nieuwe complex verenigt twee secundaire scholen die professionele opleidingen aanbieden: Zadkine en LMC. Ze hebben elk hun eigen ingang aan tegenoverliggende uiteinden van het gebouw en elk hun eigen Grote Aula met eetruimte. Verder zijn de meeste ruimtes beschikbaar voor beide scholen. Zo zijn de twee Grote Aula's verbonden door een brede gang met aan weerszijden praktijklokalen, waarin de lessen zoveel mogelijk gezamenlijk georganiseerd worden. Ook de auto- en fietsenparking is gemeenschappelijk.Op het gelijkvloers vinden we de parking, de dubbelhoge foyers van beide scholen, een auditorium en de docentenruimte. Daarboven zijn de grote aula's gelegen, verbonden door de zogenaamde 'praktijkstraat'. Op de tweede verdieping bevinden zich klaslokalen voor theorielessen en de derde verdieping is voorbehouden voor administratie en ondersteuning. De twee bovenste verdiepingen laten het midden van het gebouw open, zodat het dak van de eerste verdieping vrij is voor grote lichtkoepels en de onderliggende praktijklokalen volop daglicht krijgen. De naar binnen gerichte gevels zijn bekleed met Siberische lariks.

    


De ingangen van de scholen liggen achteruit ten opzichte van de gevel. Het plafond en het bovenste gedeelte van de muren is, zowel binnen als buiten, afgewerkt met strips in Amerikaanse rode eik. Ook het auditorium op de begane grond heeft een plafond in rode eik.

Daglicht en transparantie

Voor de praktijkruimtes is een goede verlichting essentieel. Daarom zijn ze georganiseerd rondom vier patio's, zodat het daglicht niet alleen via de lichtkoepels in het dak, maar ook via grote ramen binnenvalt. Daarnaast is ook transparantie belangrijk: leerkrachten moeten te allen tijde een oogje in het zeil kunnen houden wanneer hun leerlingen aan de slag gaan met professioneel materiaal. Aan de zijde van de centrale gang hebben ze dan ook allemaal verdiepingshoge ramen in Amerikaanse rode eik.“We waren op zoek naar een houtsoort die een natuurlijke uitstraling heeft en die zou passen bij de activiteiten die in de school onderwezen worden, inclusief houtbewerking,” vertelt Floris Peeters, verantwoordelijke architect voor dit project bij JHK Architecten. “Bovendien was het gezien het grote aantal ramen - 650 in totaal – voor ons belangrijk om een houtsoort te vinden die tegelijk betaalbaar was, van goede kwaliteit en FSC gecertificeerd.” Enkel de ramen naar de patio's zijn uitgevoerd in Iroko, om de duurzaamheid in contact met de weersomstandigheden te garanderen.

Het profiel en de afmetingen van de raamprofielen zijn afhankelijk van de muurdikte. Waar goede akoestische isolatie vereist was, zoals in de eetruimtes, is dubbele beglazing voorzien. Bovendien zijn alle ramen gecoat met een brandvertragende afwerklaag.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage