Nieuwe Atrium carrouseldeur: Slimme toegangsoplossingen verpakt in modern design

Dormakaba specialiseert zich al jaren in toegangsoplossingen. Het gamma beslaat een ruim aanbod aan innovaties. Sinds kort staat ook de nieuwste KTV Atrium Flex carrouseldeur op de markt. Een halfautomatisch systeem met de aandrijving in het plafond. Het slanke, minimalistische design herken je ook terug in de reeds gevestigde Argus sensorsluizen waarin subtiel een heleboel slimme technologie zit verstopt.  

Dormakaba lanceert de splinternieuwe KTV Atrium Flex carrouseldeur. Dat is de eerste draaideur die wordt aangedreven door directe elektromagnetische aandrijftechnologie, de Dormakaba Flex Direct Drive. “De aandrijving zit in het plafond waardoor er weinig slijtage optreedt”, vertelt Antony Vandeplas van Dormakaba. “Daarnaast vervangt de plafondaandrijving de vloerputaandrijving. Je moet dus geen put meer maken voor de installatie. Zeer geschikt dus voor op een verdieping of boven een kelder waar je weinig ruimte hebt om de aandrijving te plaatsen.”

Volledig winddicht

De uiterst slanke en stille Flex Direct Drive versterkt het transparante, slanke en minimalistische glazen design van de Atrium Flex. Ter afwerking accentueert een lichtring de aandrijving en zorgt zo ook voor een constante en gelijkmatige verlichting van de carrouseldeur. En naast het strakke design denkt de Atrium Flex ook aan duurzaamheid. “De carrouseldeur is volledig winddicht. Meestal is er een open ruimte van binnen naar buiten, maar hier zijn de wanden naar het glas gericht, waardoor er nooit een volledige opening is. Dat is in tijden van hoge energiekosten een grote meerwaarde”, zegt Antony.

Slimme sensorsluizen

De carrouseldeuren van Dormakaba dragen dezelfde filosofie als de sensorsluizen, die de toegang controleren aan de ingang van een gebouw. De nieuwe Argus sensorsluizen combineren de mogelijkheden van een modern toegangssysteem voor bewaakte inkomzones in drie modellen: 40, 60 en 80. Deze modellen bieden een breed scala aan functies, toegepast in zowel basisversies als in verfijnde sluizen met geavanceerde sensoren.

De slimme sensoren werken in beide richtingen en controleren tailgating. Dat wil zeggen wanneer mensen met twee of met een trolley door de sluis wandelen. Daarnaast kan je aan het basismodel een vluchtwegsysteem koppelen waardoor je altijd van binnen naar buiten kan. “Al deze technieken zitten netjes ingewerkt in de profielen of het glaswerk. Daardoor moeten we geen extra pilaar plaatsen waarin de lasers zitten, want dat zou afbreuk doen aan het design”, vertelt Antony.

Kleine, maar strenge variant

De Argus sensorsluis kent sinds kort ook een nieuwe variant, de Argus V60. Een heel compacte versie, maar met zeer strenge beveiligingsmogelijkheden. “Deze versie is uitermate geschikt voor locaties met een smalle doorgang of met weinig bewegingsruimte voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers”, zegt Antony. “Daarnaast kan je bij beide systemen de sensorwanden verbreden en de deuren kunnen opengaan op gevraagde breedte, zodanig dat elke rolstoel erdoor kan.”

Prestigeprojecten

Dormakaba bevestigt zijn pioniersrol in de ontwikkeling van toegangsoplossingen. “De Argus sensorsluis staat nu twee à drie jaar op de markt en is nog steeds een moderne innovatie”, vertelt Antony. Het bewijs daarvan is de installatie van Dormakaba-producten in het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel. “We zetten voortdurend nog stappen in onze techniciteit en mogelijkheden. Dat is een evolutie die niet zal stoppen.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage