Nieuwe bedrijfsloodsen vallen op door voorgevel in zwart gebeitst hout

Op de Wiedauwkaai in Gent liet Gasim, de vennootschap voor projectontwikkeling van gasverdeler Multigas, zeven aaneensluitende loodsen bouwen. Arcitectenbureau NERO stond in voor het ontwerp, nv Mathieu Gijbels zorgde voor de uitvoering. Een intense communicatie tussen alle betrokken partijen zorgden voor een vlotte oplevering van de werf.

De architecten hielden bij het ontwerp uitvoerig rekening met de omgeving. “Het streven naar eenvoud is een belangrijk concept in dit project”, zegt Tim Marlier van architectenbureau NERO.

“De site werd gekenmerkt door verschillende gebouwen met een sterke diversiteit. Bij dit project werden twee belangrijke ontwerpvragen gesteld. Hoe kan er met het toevoegen van een gebouw de gefragmenteerde site tot rust gebracht worden? En hoe kan er door de repetitie van zeven identieke opslagplaatsen een architectuur gecreëerd worden?”

 

Verwijzing naar de haven

Het nieuwbouwproject valt vooral op door de voorgevel in zwart gebeitst hout: een verwijzing naar de vlakbij liggende haven, omdat de havenloodsen in het verleden ook zwart kleurden.

“De zwart gebeitste houten vlakke gevel zorgt ervoor dat de voorliggende gebouwen in aluminium golfplaten meer tot hun recht komen. Het gebouw zorgt voor een scheiding tussen de gasopslag en de verdere site, wat een meerwaarde is voor de aanwezige winkels van  FIK en Multigas”, zegt Marlier.

Mathieu Gijbels kwam via de architect bij dit project terecht, zegt Dirk Lammens, bouwadviseur en project engineer bij Mathieu Gijbels. “Wij zijn gekend voor onze kwaliteit. De architect heeft ons aanbevolen bij de opdrachtgever. Daarna zijn we bij zowel de architect als de opdrachtgever gaan luisteren: wat waren hun specifieke verwachtingen of eisen voor het gebouw? Op basis daarvan hebben we een offerte en de eerste uitvoeringstekeningen gemaakt. Die werden natuurlijk uitvoerig besproken met architect en klant. Eenmaal die goedgekeurd werden, konden we met de prefabricatie starten.”

 

Wekelijkse werfvergaderingen

Communicatie was het codewoord tijdens de bouwfase, aldus Lammens: “De werf is heel vlot verlopen dankzij de wekelijkse werfvergaderingen waarin alles duidelijk besproken werd. Een nauw contact met de opdrachtgever zorgt dat alles naar zijn wens gebouwd wordt.” Ook tussentijds overleg werd, indien nodig, niet geschuwd.

De Voordenkers van Mathieu Gijbels werkten nauw samen met de andere partners om het project zo efficiënt en kwalitatief mogelijk te verwezenlijken. “Bouwen is en blijft een teamgebeuren. Als de neuzen van alle spelers in dezelfde richting staan, kan en moet de uiteindelijke realisatie een succes verhaal worden.” Dat Mathieu Gijbels zelf een vestiging in Gent heeft was een pluspunt, omdat dit een succesvolle coördinatie en opvolging vergemakkelijkte.

Alle partijen blikken met tevredenheid terug op het eindresultaat. Gasim verhuurt de zeven identieke magazijnen nu aan startende ondernemingen.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners