Nieuwe campus Hallen van AP Hogeschool Antwerpen bereikt hoogste punt (Robbrecht & Daem | De Smet Vermeulen | OFFICE KGDVS)

In de Slachthuisbuurt in Antwerpen-Noord schieten de werken aan de nieuwe hightechcampus Hallen van AP Hogeschool Antwerpen goed op. Zo goed zelfs, dat het nieuwe torengebouw, naast de iconische hallen die hergebruikt worden, zijn maximale hoogte van 32 meter heeft bereikt. Om dat te vieren werd vorige week, in aanwezigheid van de betrokken partijen - AP Hogeschool, Vanhout, Triple Living en Immobel - de symbolische meiboom geplaatst. Als dit tempo wordt aangehouden, kan de hogeschool bij de start van het academiejaar 2024-25 al haar eerste studenten ontvangen.

Tijdens Open Wervendag stelden projectontwikkelaars Triple Living en Immobel, aannemer Vanhout en AP Hogeschool Antwerpen de werf open voor het grote publiek. “We willen dat onze nieuwe campus méér wordt dan een stapel stenen”, zegt Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. “We willen van deze 21.000 vierkante meter, vol hypermoderne labo’s en ontmoetingsruimtes, vooral een gastvrije plek maken. Een plek die aanzet tot nieuwsgierigheid en innovatie.”

 

Duurzame hightechcampus

Bezoekers konden met eigen ogen ervaren hoe het nieuwe paradepaardje voor de STEM- richtingen van AP er zal uitzien en kregen meteen een blik achter de schermen van wat er de komende jaren nog staat te gebeuren in de buurt. “De duurzame hightechcampus zal niet alleen verbonden zijn met de mensen die er elke dag studeren en werken, maar ook met de omgeving waarin hij ligt”, besluit De Groote.

 

Project Slachthuis

De Antwerpse buurt Den Dam is een buurt met een rijk verleden, maar ook één met een veelbelovende toekomst. Op de plek waar vroeger slachterijen en vleesverwerkende bedrijven thuis waren, verrijst de komende jaren een gloednieuwe en groene stadsbuurt waar gewoond, gewerkt, gebuurt en geleefd mag worden. Door in te zetten op degelijke woningen en kwalitatieve openbare ruimte willen ontwikkelaars Triple Living en Immobel de geest van den Dam ook in Slachthuis tot leven brengen: “Slachthuis moet net als de rest van den Dam een bruisende buurt met een warm hart worden.”

 

Eerste project: De Hallen

De Hallen, het eerste residentiële project op de Slachthuissite, is een complex dat bestaat uit acht verschillende gebouwen met elk een eigen stijl. De eerste drie gebouwen zijn elk ontworpen door een andere architect: De Markthal is een ontwerp van OFFICE KGDVS, De Graanhal werd getekend door De Smet Vermeulen architecten en De Veehal is van Robbrecht en Daem Architecten. Hoewel de ontwerpen verschillen, hebben De Hallen heel wat gemeen: alle gebouwen vallen op door hun slimme ontwerp en hedendaagse uitstraling.

 

Gemeenschappelijke ruimte

“De Hallen zijn gebouwd om te blijven”, legt Kristof Schellekens van Triple Living uit. “Dit is stedelijk wonen op z’n best. Hier kunnen mensen genieten van het mooie leven aan het centraal gelegen Lobroekplein. Elk gebouw voorziet appartementen met een tot drie slaapkamers - in de hallen zijn zelfs tot vier of vijf slaapkamers mogelijk - die op maat afgewerkt kunnen worden, en een aantal ruime dakhuizen. Dat zijn ruime duplexwoningen met groot terras of tuin, die aanvoelen als eengezinswoningen. We leggen ook de klemtoon op kwaliteitsvolle gemeenschappelijke ruimte: er komt een grote binnentuin met serre en een collectieve recreatiezaal.”

 

Bruisende hotspot

De nieuwe stadswijk zal een diverse en groene buurt worden, een bruisende hotspot waar horeca en handel floreren. Op de gelijkvloerse verdieping van De Hallen wordt zo’n 1000 m2 voorbehouden voor horeca, winkels en vrije beroepen. “We willen dat Slachthuis een buurt wordt naar het hart van de Antwerpenaren, met gezellige restaurants, leuke buurtwinkels en een aangename vibe”, aldus Roeland Vandenbrande, communicatieverantwoordelijke bij Immobel. “Slachthuis is een buurt met een roemrijk verleden, maar in de toekomst moet er ook ruimte zijn voor creativiteit en vernieuwing.”

 

Creativiteit

De komst van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool is alvast een eerste stap in die richting, maar volgens Vandenbrande hoeft het daar niet op te houden. “We hopen dat de bedrijvigheid die in de buurt rondwaart in de toekomst heel wat creatieve trendsetters en innovatieve ambachten zal aantrekken.” De nieuwe Slachthuisbuurt wordt ontwikkeld in drie fasen. De eerste fase, met de bouw van De Hallen en onder meer de aanleg van het centrale Lobroekplein, is vorige zomer gestart. De eerste oplevering van De Hallen is voorzien vanaf de herfst van 2024.

Bron: Triple Living

Deel dit artikel:

Onze partners