De Nijl Architecten en De Smet Vermeulen architecten ontvouwen plannen Bernadette-wijk in Gent

Na feedback van de buurtbewoners zijn de nieuwste plannen voor de Sint-Bernadettewijk in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg klaar. In totaal komen er 250 sociale huurwoningen in de nieuwe autoluwe wijk, voornamelijk voor gezinnen met kinderen. Er is ook extra aandacht voor groen en er komen centrale pleinen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is van De Nijl Architecten uit Rotterdam, in samenwerking met De Smet Vermeulen architecten uit Gent.

De nieuwste plannen voor de Sint-Bernadettewijk zijn klaar. Tijdens de eerste voorstelling van de plannen in september 2023 konden buurtbewoners nog hun suggesties doorgeven. Op basis van die input komen Stad Gent en Thuispunt Gent nu samen met het ontwerpteam tot aangepaste plannen en bijhorende toekomstbeelden. Die worden recent voorgesteld tijdens de Bernadettebeurs in freinetschool Het Tandwiel.

 

250 sociale huurwoningen

De nieuwe wijk zal 250 bijna-klimaatneutrale sociale huurwoningen tellen, voornamelijk voor gezinnen met kinderen. De wijk wordt autoluw met parkeerplaatsen ondergronds voor bewoners en aan de rand voor bezoekers. Er wordt extra ingezet op groen met nieuwe bomen, gezamenlijke voortuinen en privétuinen voor de eengezinswoningen. Er komen ook centrale pleinen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

 

Timing

Dit jaar worden de technische details van de woningen, de straten en het groen verder afgewerkt. In 2025 volgt de aanvraag van de omgevingsvergunning om vervolgens in 2026 op zoek te gaan naar een aannemer en te starten met de bouwwerken.

De nieuwe Bernadettewijk is een project van de Stad Gent, Thuispunt Gent en de Vlaamse overheid. Architectenbureau is De Nijl Architecten uit Rotterdam, in samenwerking met De Smet Vermeulen architecten uit Gent en studiebureaus D+A Consult, CreteQ en BM Engineering.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners