Nieuwe huid van klei voor ruim honderd jaar oude woning in Spiere

Baksteen- en kleidakpanproducent Wienerberger is een van de stuwende partners achter een renovatieproject in Spiere waar zopas de laatste hand gelegd werd aan de dak- en gevelwerken. Plato-kleidakpannen en Façatile-kleipannen van Koramic in dezelfde kleur en materie hebben het verkommerde huisje van weleer terug een hedendaagse uitstraling gegeven.

Architecte en opdrachtgeefster Cyndie Hanssens wou een aantal authentieke interieurelementen behouden, zoals de mooie gewelven, de aangename hoogte van de gelijkvloerse ruimtes en het volume van de mansarde. Daardoor was een isolatie langs de binnenzijde uitgesloten. Wat het dak betreft viel de keuze op een afdoend geïsoleerd sarkingdak met als afwerking de Plato-kleidakpan. De gevels kregen een buitenisolatie die geschrankt is geplaatst achter een houten regelwerk en werd bekleed met Façatile kleipannen.

Blikvanger

De Plato-kleidakpan en de Façatile-kleipan van Koramic sluiten naadloos op elkaar aan, zodat de gevel vandaag de indruk wekt zich tot een dakvorm te plooien. Voor beide pannen werd de versie blauw gesmoord gebruikt. Die uniformiteit versterkt het massieve effect van het volume. Het gebruik van natuurlijke klei als afwerkingsmateriaal maakt van het gebouw een hedendaagse blikvanger die toch mooi in het landschap is geïntegreerd.

Gedetailleerde monitoring

Momenteel gaat alle aandacht naar de afwerking binnenin. Zodra die werkzaamheden klaar zijn, gaat een gedetailleerde monitoring van start waarbij gepeild zal worden naar de luchtdichtheid, de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het energieverbruik. De resultaten en lessen van deze cijfers, die meteen ook een weergave van het subjectieve wooncomfort vormen, kunnen dan later worden gebruikt in andere renovatieprojecten.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners