Nieuwe ideeën en producten van Niko

Niko, het Belgische bedrijf dat wereldbekend is geworden met het ontwerpen en produceren van schakelmateriaal, heeft ondertussen bijna honderd jaar ervaring op het domein van schakelaars en stopcontacten. Het bedrijf is echter niet achtergebleven en heeft tal van nieuwe innovaties en producten klaar staan.

Tips en veiligheid

Niko heeft in samenwerking met GE Vynckier een nieuw online platform opgericht op www.elektriciteitenveiligheid.be. Het platform moet antwoorden bieden op vragen over het laten (her)keuren van de elektrische installatie en geeft tips en advies over veilige elektrische installaties. Daarnaast is er op de website van Niko een brochure te vinden over het aantal stopcontacten en schakelaars dat voorzien moet worden in elke kamer.

 

Gepaste designs

Het bedrijf ontwierp vier designs (Niko Pure, Intense, Original en Mysterious) voor haar schakelaars en stopcontacten. Met de designs gaan nieuwe mogelijkheden open en zijn er meer afwerkingsmogelijkheden beschikbaar. Zo werd de reeks Niko Pure onlangs nog uitgebreid met schakelaars met bijzondere afwerkingen van bakelier, semidierenhuid, verweerd staal en aluminium met goudlook. Bovendien passen de nieuwe designs op alle schakelaars sinds 2006, omdat elke schakelaar sindsdien een binnenwerk heeft dat dezelfde afmetingen heeft.

 

Niko Home Control

Niko speelt ook in op comfort met de Niko Home Control installatie. Dat systeem zorgt ervoor dat de elektriciteit in huis beheerd kan worden via een aanraakscherm, tablet of smartphone. Er kan niet alleen het licht mee worden bediend, maar ook de verwarming, rolluiken ventilatie en zelfs de toegang tot de woning met een videofoon. Naast het bieden van comfort bespaart de installatie ook energie. Met een smartphone kan gecontroleerd worden of alle elektrische apparaten wel uit staan en indien dat niet zo is, kan dat met één druk op de knop. Het comfortsysteem is beschikbaar voor nieuwbouw, maar kan ook in een renovatieproject geïnstalleerd worden als de bekabeling vernieuwd wordt.

 

Afrekenen met kabels

Het aantal kabels in huizen loopt steeds maar op met alle electronica die nu aanwezig is. Om de aanwezigheid van kabels te verminderen, komt Niko nu met een USB-stopcontact. Zo kan een stuk electronica, bijvoorbeeld een smartphone of een tablet, telkens op dezelfde plaats worden opgeladen. Er kan vrij gekozen worden welk(e) stopcontact(en) van een USB-aansluiting voorzien worden. Naast het USB-stopcontact komt Niko ook met een oplossing om de HDMI-kabels (van bijvoorbeeld televisies) te verbergen. De nieuwe HDMI-aansluiting van Niko kan eenvoudigweg achter de televisie verstopt worden, waarna de kabel achter de muur doorloopt naar het tweede punt (bijvoorbeeld een digicorder of spelconsole). Naast het wegwerken van kabels komt Niko ook met draadloze schakelaars. De schakelaars en dimmers zien er hetzelfde uit als de andere schakelaars en werken op dezelfde manier. Het verschil is dat de schakelaars overal geplakt kunnen worden, zonder daarvoor de muur open te  breken.

 

Niet bang in het donker

Als laatste biedt Niko nog een product met veiligheid op het oog. Het bedrijf introduceert oriëntatieverlichting die langs de trap, hal of gang kan worden ingewerkt, zodat deze donkere plaatsen ’s nachts verlicht worden en er geen ongelukken gebeuren. De ledverlichting brandt dankzij een bewegingsdetector alleen als er iemand in de ruimte aanwezig is, zodat er stroom bespaard wordt. De verlichting is ook beschikbaar met een noodbatterij die voor een blijvende verlichting moet zorgen, ook tijdens stroompannes.

Deel dit artikel:

Onze partners