Nieuwe Iku plafondinbouwarmaturen van ERCO verhogen welzijn en comfort op de werkvloer

Centraal in een lichtplanning staat de mens met zijn activiteiten. Daarom is Human Centric Lighting (HCL) een uitgangspunt voor ontwerpen. Voor overtuigende HCL-concepten heeft ERCO nu het plafondinbouwarmaturensysteem Iku ontwikkeld. Tunable white is daarbij slechts één van de vele functies om architectuur, activiteiten en sferen in het lichtconcept flexibel en dynamisch te verbinden. Met Iku Work brengt Erco ook een systeem op de markt dat speciaal werd ontwikkeld om welzijn en comfort binnen de werkomgeving te kunnen bieden.

Lichtplanning met HCL, bijvoorbeeld voor een kantoorgebouw, omvat vele niveaus en componenten want HCL betekent meer dan een paar armaturen met variabele lichtkleur: de verlichting dient zowel de waarneming van de gebruiker bij verschillende activiteiten te ondersteunen, evenals een positief biologisch effect te bewerkstelligen.

Dit speelt zich allemaal in diverse architectonische situaties af: van de receptie en het atrium via verkeerszones, zoals trappenhuizen en gangen, tot en met de hedendaagse, zeer gevarieerd vormgegeven werk- en kantooromgevingen. Ontwerpers hebben daarvoor niet alleen armaturen nodig met verschillende vermogensklassen, lichtverdelingen en lichtkleuren inclusief tunable white. Net zo belangrijk is flexibele wireless connectivity voor dynamische regelscenario's en niet op de laatste plaats de totale rendabiliteit.

 

Een universele familie van inbouwarmaturen

Het nieuwe programma voor plafondinbouwarmaturen voldoet volgens ERCO aan al deze vereisten: Iku, voor alle gebieden van de architectuurverlichting, alsmede Iku Work, speciaal ontwikkeld voor de werkplekverlichting conform de norm.

Het Iku-systeem zorgt al in het planningsproces voor logica en overzichtelijkheid: vijf maten, van 84 tot 221 mm, drie downlight-lichtverdelingen plus wallwashers en dubbele wallwashers, alsmede zes witte lichtkleuren plus tunable white staan daarvoor garant.

Iku-inbouwarmaturen zijn compact vormgegeven en bieden een hoge lumen-output bij een rendement van ruim 100 lm/W. Daardoor vormt Iku een universeel systeem voor de uniform ontworpen, in het plafond geïntegreerde verlichting. Deze is geschikt voor openbare, kantoor- en bestuursgebouwen, alsook voor congrescentra, hotels of restaurants – en in het bijzonder voor de implementatie van originele HCL-concepten.

Iku is ontworpen met het oog op een hoge efficiëntie en visueel comfort en bevat nauwkeurige lichtgeleidingssystemen, gemaakt van optische componenten met laag verlies, die het licht sturen waar het werkelijk nodig is. Dit stelt ontwerpers in staat zeer effectieve verlichtingsinstallaties te realiseren vanuit een holistisch oogpunt, dat verder gaat dan alleen Lumen/Watt-waarden.
 

Architectuur – Activiteit – Atmosfeer

Hoe de lichttechniek van het Iku-systeem en een planning volgens het HCL-principe samenwerken, heeft ERCO in de formule van de ‘drie A's’ tot uitdrukking gebracht: om de architectuur optimaal waar te nemen, is verticale verlichting van doorslaggevend belang, maar spelen de in zones verdeelde functiegebieden alsmede de afstemming van armatuurmaten en -vermogen ten opzichte van de ruimte ook een grote rol. Het juiste licht ondersteunt activiteiten, zoals geconcentreerd werken, en ook de communicatie tussen mensen. Daarvoor staan de eigenschappen van de Iku-armaturen, zoals goede antiverblinding, dimbaarheid of tunable white, in. Deze maken het mogelijk om het licht aan verschillende kijktaken aan te passen of het circadiaanse ritme te ondersteunen. Een specifieke atmosfeer ontstaat wanneer het licht zich aan het daglichtverloop aanpast, de sfeer in de ruimte verandert of door de gebruiker volgens persoonlijke voorkeuren kan worden ingesteld. Hier biedt Iku moderne interfaces voor de netwerkkoppeling, bijvoorbeeld met DALI of draadloos via Casambi Bluetooth.

ERCO gaat er prat op dat de Iku-familie binnen zijn systematiek alle vrijheid biedt om aan de ‘drie A's’ te voldoen: horizontale en verticale verlichting kunnen voor een uitstekende waarneming van de ruimte worden gecombineerd, want zelfs in de kleinste maat met een diameter van 84 mm zijn er hoogwaardige wallwashers verkrijgbaar. De optie tunable white voor een variabele lichtkleur is ook bij downlights en wallwashers beschikbaar (vanaf maat 4). Met geringe inbouwdieptes van 71 mm (maat 2) tot 142 mm (maat 7) bespaart Iku bovendien kostbare inbouwruimte in het plafond. Drie downlight-lichtverdelingen, namelijk wide flood (ca. 60°) voor een groot visueel comfort in hogere ruimten, extra wide flood (ca. 85°) voor maximale armatuurafstanden en oval flood (ca. 20° x 60°) voor gangen en verkeerszones ondersteunen een in zones verdeelde lichtplanning. Een extra voordeel van de Iku-lichttechniek, waarbij het licht uitsluitend via de lens ergens heen wordt geleid: de antiverblindingsconus kan zonder het beïnvloeden van de verlichting in kleur aan het interieurdesign worden aangepast – de Service ERCO individual vervult dit soort wensen.

 

Iku Work – speciaal voor werkplekken op kantoor

Tot de Iku-familie behoren bovendien de Iku Work-downlights, perfect toepasbaar op in zones verdeelde werkplekken. Iku Work biedt een oval wide flood lichtverdeling, zo kunnen zowel de ruimte als afzonderlijke bureaus met een gelijkmatige lichtsterkte worden verlicht. De in een as gestrekte lichtbundel genereert een hoge gelijkmatigheid en goede gezichtsherkenning. Op deze manier schept verticale verlichting een aantrekkelijke sfeer op kantoor.

De Iku Work-downlights zijn afgestemd op de speciale vereisten van de werkplekverlichting (EN 12464) op kantoor en met een UGR <19 volgens de norm bescherming bieden tegen verblinding. Iku Work-downlights zijn leverbaar in de maten 4, 5 en 7, alsmede in de lichtverdelingen wide flood (ca. 60°) en oval wide flood (ca. 60° x 80°). Deze beschikken standaard over een DALI interface met doorbedrading.

De Iku Works-downlights bieden een maximale flexibiliteit voor elke bedrijfsontwikkeling tot lay-outconfiguratie, van een gesloten kantoorruimte tot een open jump space, zonder voor toekomstige veranderingen.

De Iku-inbouwarmaturen vertonen een perfect dimgedrag tot en met 0,1% en een knippervrij licht voor videogesprekken zonder storingen. Met hun uniforme verschijning en montageringen voor afdekkende of afsluitende inbouw, die zijn afgestemd op de beproefde maten van de plafondinbouwfamilie van ERCO, smelten Iku en Iku Work samen tot één geheel: ideaal om zelfs in grote en complexe projecten een HCL-principe moeiteloos te realiseren.

Bron: ERCO
Deel dit artikel:

Contacteer ERCO Lighting

Onze partners