Nieuwe maatvoering combineert installatiegemak met lage luchtsnelheden

Uniflexplus+ van Ventilair Group is het bekendste luchtverdeelsysteem op de Belgische markt. Met het oog op de toekomst, waar minder geluid, lagere luchtsnelheden en debieten halen belangrijk zijn, ontwikkelde de West-Vlaamse ventilatiespecialist een nieuwe diameter voor haar product. Uniflexplus+ 69 biedt een antwoord op nieuwe eisen, gecombineerd met de voordelen van het huidige product.

Het universele en flexibele luchtverdeelsysteem van Ventilair Group, Uniflexplus+, bestaat al sinds 2008. Het is een plaatsbesparend luchtverdeelsysteem voor mechanische ventilatie (C of D) en wordt gebruikt voor verwerking in de vloer, wand of plafond bij woningbouw, appartementsbouw en diverse projecten. Het installatiegemak en de flexibiliteit van het systeem maken het populair bij installateurs. Maar de komst van het kwaliteitskader STS P73 stelt ook nieuwe eisen, zoals een geluidsmaximum in leef- en slaapvertrekken, lagere luchtsnelheden en meer zekerheid over de debieten die het systeem moet behalen.

Steven Braekeveldt, marketing en product manager bij Ventilair Group, legde zijn oor te luisteren bij installateurs. “Daarbij bleek vooral dat we niet te veel mochten wijzigen aan ons bestaande product. De ronde vorm, het beperkt aantal componenten, lage inbouwhoogte en stevigheid waren enkele pluspunten die we zeker moesten behouden. Met die informatie gingen onze ingenieurs aan de slag. Het resultaat: Uniflexplus+ 69, hetzelfde product met een nieuwe diameter die tussen onze bestaande 63- en 75-maatvoeringen ligt.”

 

Lage snelheid, minder geluid

Uniflexplus+ 69 garandeert binnen de nieuwe diameter - 69mm - dezelfde 25 m³/h per luchtkanaal zoals voorheen, maar nu bij een lagere luchtsnelheid van 2,5 meter per seconde. Lucht passeert bij Uniflexplus+ 69 dus trager en gemakkelijker door de luchtkanalen. Hierdoor moet de ventilator minder hard werken en verbruikt hij ook minder. Die lagere luchtsnelheid maakt dus een groot verschil in prestaties.

Uniflexplus+ 69 garandeert binnen de nieuwe diameter - 69mm - dezelfde 25 m³/h per luchtkanaal zoals voorheen, maar nu bij een lagere luchtsnelheid.

Een ander voordeel van de tragere luchtstroming: minder geluid in de ventilatie-installatie. Gebruikers ervaren dus een akoestisch comfort. De nieuwe diameter zorgt voor een zeer lage drukweerstand in het systeem, met als gevolg een lager geluidsniveau, een lager opgenomen vermogen en een betere garantie op het behalen van het gevraagde debiet.

 

Gladde binnenmantel

“De prestaties en drukverliezen van de 69mm-slang liggen erg dicht tegen die de grotere 75mm-uitvoering, met een even flexibele en compacte slang als onze 63mm-uitvoering,” zegt Braekeveldt. “Een recht stuk kanaal bij onze 75mm heeft bij 25 m³/h een weerstand van 1,7 pascal per lopende meter, bij onze 63mm is dat 3,5 pascal. De nieuwe 69mm heeft maar een weerstand van 2 pascal per lopende meter. dankzij de lagere luchsnelheid en de gladheid van de binnenmantel, iets waar onze ingenieurs erg veel onderzoek naar hebben gedaan. Dat heeft een grote impact op de luchtweerstand van zowel de verdelers als de luchtkanalen. De ventilator moet zo veel minder moeite moet doen om tot aan het ventiel te verdelen heeft dus meer luchtcapaciteit. De installateur heeft zo meer reserve voor inregeling. Langere leidinglengtes zijn hierdoor ook een minder een risico.” 

 

Klik & klaar

Wat ook behouden werd: de ‘klik & klaar”-formule. Die maakt dat de installateur zich er snel van kan vergewissen of de installatie goed vastzit. “We gingen zelfs voor een nog stevigere klik, een betere dichting en een verbeterd afkortmes voor een perfecte snede,” zegt Braekeveldt. “Op die manier hebben we het installatiegemak zelfs nog verhoogd.”

Bron: Installatie & Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage