Nieuwe regionale zetel VINCI Energies Belgium in Charleroi

© EQUITONE
© EQUITONE
© EQUITONE
© EQUITONE
© EQUITONE

Assar Architects kreeg van VINCI Energies Belgium de opdracht om op de site van Gosselies een nieuwe regionale operationele zetel te ontwerpen voor haar Franstalige dochterondernemingen (waarvan Cegelec er één is). Architect Christophe Uten vertelt ons hoe het ontwerp tot stand is gekomen en welke rol de EQUITONE [natura] panelen daarin spelen.

De opdracht bestond erin om verschillende dochterondernemingen van VINCI Energies Belgium in Wallonië samen te brengen op één site. Alle verschillende eenheden zouden voortaan onderdak moeten krijgen in dit nieuwe hoofdkantoor in Charleroi. In het interieur is er dan ook een grote variëteit aan functies terug te vinden. Denk aan vergaderzalen, bureauruimtes, laboratoria, stockeerruimtes en montagewerkplaatsen. In het voorste deel van het gebouw komen de publieke ruimtes en achteraan de meer technische ruimtes.

“Het concept dat we in gedachten hadden, bestaat uit verschillende onderdelen, die we samenbrengen om een bepaalde eenheid te creëren”, vertelt architect Christophe Uten. “De ingang speelt daarbij een belangrijke rol. We hebben bewust gekozen voor één ingang met ontvangstruimte voor alle werknemers en bezoekers, in plaats van twee aparte ingangen voor de kantoorruimtes en de technische ruimtes. Zo willen we de grote diversiteit aan mensen samenbrengen, net zoals wij de verschillende functies van het gebouw samenbrengen. Het is de verbindende schakel van het gebouw.”

Nieuwste technieken en installaties gebruikt

VINCI Energies Belgium is actief op het gebied van energie in de sectoren infrastructuur, industrie, building solutions en ICT. Het bedrijf zet nieuwe technologieën in om twee grote veranderingen op vlak van energie teweeg te brengen: digitale transformatie en energietransitie. “In het ontwerp hebben we de nieuwste technieken en installaties gebruikt en ging er bijzondere aandacht naar energiezuinigheid."

"Het gebouw doet dienst als visitekaartje voor klanten die over de vloer komen. Het is een uitstalraam van hun kennen en kunnen: wat de klanten zien, kunnen ze nadien ook in hun eigen projecten implementeren. Bepaalde technieken zijn daarom zichtbaarder dan in andere gebouwen. Tegelijkertijd hebben we getracht om een sfeervolle en comfortabele werkomgeving te creëren. En dat is volgens mij wel gelukt!”

Sober, wit ontwerp met speels karakter

“In de omgeving staan er gebouwen in veel verschillende stijlen en in alle denkbare kleuren. Om eruit te springen, wilden we hier net een heel sober ontwerp in het wit neerzetten. We hebben drie accenten gelegd: eenvoud, afrondingen en beglazing. Een leuk weetje: het bouwplan van het gebouw is geïnspireerd op het logo van VINCI Energies Belgium, al is dat enkel op plan of vanuit de lucht te zien."

"De gevel verenigt het volledige gebouw met een eenvoudige look en speels karakter. We werken immers met gebogen lijnen en afgeronde hoeken. Er worden curves gecreëerd op doordachte plaatsen, zoals de ingang. Zo ontstaat er als het ware een opheffing van de gevel, waar de aandacht van bezoekers meteen naartoe gezogen wordt. De bouwwerken vonden te midden van de coronacrisis plaats. Dat heeft alles wel wat bemoeilijkt. Maar dankzij fantastisch teamwerk hebben we ons aan onze planning kunnen houden”, aldus Christophe Uten.

EQUITONE [natura] deels geschroefd geplaatst

“Voor de gevelbekleding hebben we de EQUITONE [natura] N 164 gevelpanelen gekozen. Die zijn deels gelijmd en deels geschroefd op de gevel geplaatst. Het is een materiaal waar ik van hou en het bood ons de mogelijkheid om de vormen van het gebouw wat complexer dan gewoonlijk te maken. Zo heb ik duidelijke rondingen kunnen vormgeven. Nog een groot pluspunt is dat het voor alle delen van het gebouw gebruikt kan worden, zonder dat het er te zwaar en onaantrekkelijk uitziet.

De gevelpanelen worden afgewisseld met grote raampartijen, die we gebruiken om de publieke ruimtes te benadrukken. Natuurlijk licht dringt zo tot diep in het gebouw binnen, waardoor we de energiebehoeftes doelbewust kunnen verminderen. We gingen bovendien voor hoogrendementsbeglazing, die de warmte van de zon vermindert”, legt Christophe Uten uit.

EQUITONE biedt veel mogelijkheden

“Ik werk regelmatig met de materialen van EQUITONE, omdat het erg efficiënte producten zijn. Ze bieden je als architect veel mogelijkheden. Het is een recycleerbaar materiaal en wordt hier in de buurt geproduceerd. Ook het uitgebreide kleurenassortiment is een mooi pluspunt.

Wat mij concreet aantrekt, is de textuur van de EQUITONE panelen in vergelijking met andere panelen. Die textuur geeft de panelen meer rijkdom en laat de lichtinval beter tot zijn recht komen”, besluit Christophe Uten.

Bron: EQUITONE
Deel dit artikel:
Contacteer EQUITONE
Onze partners