Nieuwe Renson-site ademt buitenleven

Het uniek ‘NOA outdoor living’ inspiratiepark is de kers op de taart van de nieuwe Renson outdoor site. De productie van Renson buitenleefruimtes is er al even op snelheid en ook de kantoren zijn er al een half jaar bemand, maar vanaf november opent op de gloednieuwe Renson outdoor site in Kruisem/Nazareth (België) ook een indrukwekkend inspiratiepark de deuren, onder de naam ‘NOA outdoor living’. Dit is een initiatief van Renson dat er – samen met meer dan 30 andere merken in high-end outdoor living – uitpakt met 12 realistische tuinen. Deze tuinen dompelen je als bezoeker onder in het summum van buitenleven.

NOA outdoor living: unieke totaalbeleving

Dat Renson vol inzet op buitenleven hoeft niet te verbazen, nu dat volop in is. Maar de trendsetter in buitenleefruimtes kijkt verder dan enkel terrasoverkappingen. Outdoor living is immers meer dan een productgroep voor Renson, het Belgisch familiebedrijf dat zich verder ook specialiseert in zonwering en ventilatie. Buitenleven draait om totaalbeleving en dat straalt de nieuwe site op elk vlak uit. Het impressionante gebouw zelf – een ontwerp van Binst Architects – is opgevat als een ‘tuinpaviljoen XXL’ langs de E17 autosnelweg. De 380 meter lange gevel is bekleed met natuurlijke elementen, zoals groen en boomstammen. En met NOA outdoor living is Renson ook initiatiefnemer van het indrukwekkende inspiratiepark waar het met meer dan 30 andere high-end outdoor living merken de krachten bundelt op 30.000 m² aan totaalbeleving.

“Met NOA outdoor living hebben we een uniek concept op poten gezet, waar we erg trots op zijn”, zegt CEO Paul Renson. “Bezoekers krijgen hier 12 compleet ingerichte tuinen te zien die een realistisch beeld geven van de eindeloze mogelijkheden op het vlak van buitenleven. En dat hebben we helemaal te danken aan de fantastische samenwerking tussen de deelnemende merken. Dit is dan ook een unieke manier om buitenleven in al zijn facetten te komen ontdekken. Mensen, maar ook ondernemingen en overheden zijn nu eenmaal op zoek naar het totaalplaatje in buitenleefruimtes, niet naar één product op zich.”

Futureproof Renson productiesite

Met NOA outdoor living werd nu ook de laatste fase van de nieuwe Renson site opgeleverd. De productie van terrasoverkappingen en alle bijbehorende accessoires (waaronder ook de pakketbrievenbussen van dochterbedrijf eSafe) was er eerder al goed op snelheid. In 2021 verhuisde die namelijk van thuisstad Waregem 10 km verderop naar deze nieuwe thuis in Kruisem / Nazareth. De productie wordt er volledig digitaal aangestuurd en toont zijn innovatieve karakter in de dagelijkse flow.

“We onderscheiden ons met standaardisatie in maatwerk”, legt Dieter Heyman uit, General Manager Renson Outdoor. “Op basis van de wensen van zijn of haar klant, stuurt een Renson verdeler van waar ook ter wereld met één muisklik de unieke configuratie van een terrasoverkapping door voor productie in deze fabriek. Die productie van maatwerk wordt hier van begin tot einde digitaal aangestuurd om die zo gestandaardiseerd mogelijk te laten verlopen. Enkel zo konden we deze investering in onze thuisregio doen. Tegelijk creëren we zo ook toegevoegde waarde voor de mensen die hier aan de slag gaan, want het is nu eenmaal niet gemakkelijk om medewerkers te vinden in deze regio.”

In deze nieuwe outdoor productiesite worden voortaan ook alle Renson buitenproducten voor wereldwijde export gemaakt. Van terrasoverkappingen, carports en alle bijbehorende accessoires zoals verlichting, schuifpanelen, plantenbakken, zitbanken en andere design tuinelementen: de nieuwe productiesite kan een capaciteit aan die 3 keer groter is dan wat voorheen aan outdoor living geproduceerd kon worden in Waregem. Uiteraard gaat er nog meer schuil achter de indrukwekkende gevel van 380 meter langs de autosnelweg. Naast de productie vind je er namelijk ook een Renson-testcentrum en trainingsfaciliteiten, allemaal van de hand van Embo Architecten. Binst Architects nam de kantoren, het NOA outdoor living experience center en ‘landmark’ voor zijn rekening.

Zero energy impact

Op technisch vlak is deze nieuwe site er één die natuur ademt, letterlijk en figuurlijk. Achter de indrukwekkende façade gaat immers een ‘zero energy impact’ project schuil, zelfvoorzienend in water- en energieverbruik en met de meest duurzame technieken voor gezond en comfortabel leven en werken: ‘Creating Healthy Spaces’ in de praktijk.

Van deze productiesite gaat er geen industrieel afvalwater naar riolen of oppervlaktewater. Maar liefst 95% van het afvalwater uit de lakstraat wordt bovendien via een verdamper gerecupereerd om er de profielen te spoelen na het voorbehandelingsproces. De energie voor die verdamper wordt mee opgewekt via de 6700 zonnepanelen op het dak. Maar de verwaarloosbare ecologische voetafdruk heeft deze productiesite ook te danken aan het feit dat (ook al in de lakstraat) de restwarmte van de moffeloven hergebruikt wordt om het voorbehandelingswater voor te verwarmen. Zo wordt amper nog gas gebruikt om die baden op te warmen. Het intelligente ‘Aorta tussenbuffermagazijn’ zorgt op zijn beurt dan weer voor kleuroptimalisatie in de lakstraat. Minder kleurwissels betekent bovendien niet alleen een beter rendement, maar ook minder spoelingen én poederlak.

Buitenleven zit in de lift

113 jaar al gaat Renson voluit voor zijn gekende baseline ‘Creating healthy spaces’. Waar het in 1909 initieel begon als fabrikant van raam- en deurbeslag, was het later vooral met ventilatie en zonwering dat die slogan concreet vorm kreeg. Het innovatieve streven naar slimme, natuurlijke oplossingen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat was daarbij altijd de belangrijkste drijfveer. Anno 2022 is ook outdoor living een stevige pijler geworden binnen Renson, dat als merk intussen wereldwijd steeds steviger voet aan de grond krijgt. Buitenleven is immers in, veel mensen willen wereldwijd terug naar de natuur en de grenzen tussen binnen en buiten vervagen steeds meer. Comfortabel buiten kunnen leven staat dan ook meer dan ooit op de agenda van velen en de nood aan extra productie- en belevingsruimte werd groot. Met de gloednieuwe outdoor site beantwoordt Renson perfect aan die noden in de markt.

Outdoor Experience Center in cijfers

 • 380 m lange gevel langs de E17 autosnelweg
 • 10 ha (100.000 m²): totale oppervlakte van de Renson outdoor site (Renson outdoor + NOA outdoor living)
 • 000 m²: footprint Renson outdoor productiesite
 • 000 m²: totale oppervlakte Renson outdoor productiesite (verdeeld over 3 bouwlagen)
 • 500 m²: totale oppervlakte Renson outdoor kantoren
 • 000 m² glas zonder zonwerende coatings zorgt in de kantoren ’s winters voor maximale zonnewinsten in combinatie met performante buitenzonwering
 • 000 m²: totale oppervlakte NOA outdoor living inspiratiepark (waarvan 25.000 m² buiten en 5000 m² binnen)
 • April 2019: start werken
 • Oktober 2022: oplevering werken
 • 250: aantal FTE’s ter plaatse (100 bedienden en 150 arbeiders), waarvan 150 nieuwe aanwervingen.
 • 75 miljoen euro: totaal investeringsbedrag
 • 1,7 miljoen liter hemelwater kan er opgevangen en gerecupereerd worden onder het productiegebouw (en in 2 bijkomende regenwaterreservoirs van 540.000 liter elk onder het NOA park), waardoor het gebruik van leidingwater beperkt wordt tot het strikt noodzakelijke. Daarnaast wordt ook alle proceswater lokaal gezuiverd en gerecupereerd.
 • 700 zonnepanelen zijn goed voor 2 Megawatt stroom, zodat deze site nauwelijks energie van het net nodig heeft.
 • 3 x meer productiecapaciteit dan de outdoor living productiecapaciteit voorheen in Waregem.
 • 95% van het afvalwater uit de lakstraat in productie wordt gerecupereerd voor het spoelen van de profielen in de voorbehandeling.
 • 120 boringen van 100 m diep (BEO-veld) zorgen voor alle warmte- en koelvoorzieningen. Dit BEO veld is gekoppeld aan een BKA (betonkernactivering) plafond, vloerverwarming en luchtgroep voor de kantoren en NOA binnenruimte. Ventilo-convectoren worden kortstondig ingezet om pieken op te vangen in de kantoren.

Bekijk ook deze video over de officiële opening van NOA outdoor living. 

Bron: Renson
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners