Nieuwe transformator en geluidsscherm in Zevenhuizen door netverzwaring

Nieuwe bronnen van energie zoals zonnepanelen en windenergie zijn tegenwoordig alomtegenwoordig. Wat minder bekend is, is dat deze bronnen ook voor onregelmatige belasting van het elektriciteitsnet kunnen zorgen. Bovendien is het gebruik van diverse, steeds zwaardere elektriciteitsbronnen de afgelopen jaren enorm toegenomen, wat tot overbelasting van het netwerk leidt. Enexis, een van de netbeheerders in Nederland, houdt zich dagelijks bezig met het onderhoud en de verbetering van deze netten. Voor dit project in Zevenhuizen werd Merford ingeschakeld om een nieuw geluidsscherm te ontwerpen en te plaatsen.

Door meldingen van spanningsdippen en klachten in Zevenhuizen (Groningen) was de transformator daar aan vervanging toe. Met een nieuwe, op afstand regelbare transformator kan het spanningsniveau beter beheerd worden. Zo kan Enexis bij teruglevering door zonnepanelen overdag het vermogen van de transformator aanpassen. 's Nachts, wanneer het benodigde vermogen verschilt, kan de transformator worden geregeld om het geluidsniveau te veranderen. Om geluidsoverlast bij omliggende woningen te voorkomen, werd Merford ingeschakeld om een nieuw geluidsscherm te ontwerpen en plaatsen. Dit scherm is opgebouwd uit modulaire SKS-panelen, bestaande uit sendzimir verzinkte staalplaat gevuld met hoogwaardige akoestische vulling en afgewerkt met een geperforeerde plaat. Het geluidsscherm is ook voorzien van een Merford M41 vluchtdeur met anti-paniek loopslot voor extra veiligheid.

Strakke en flexibele planning

Bij het leveren van de nieuwe transformator en het monteren van het geluidsscherm is een strakke en flexibele planning gevolgd om de zogenaamde down-time van de transformator tot een minimum te beperken. Dit was uiteraard zeer voordelig voor alle aangesloten gebruikers in het gebied, omdat zij geen last hadden van stroomonderbrekingen zoals ontdooiende vriezers of onderbroken wifi-verbindingen. Het monteren van het geluidsscherm op het bestaande betonnen fundament, inclusief de verankering, bleek echter uitdagender dan verwacht. Zowel Enexis als Merford toonden hun expertise en werkten succesvol samen om deze klus te klaren.

Stille transformatoren voor de toekomst

Met de vele plannen voor nieuwe woonwijken en industriële aansluitingen is er in heel Nederland een grote behoefte aan betrouwbare energievoorziening. De energietransitie is een complexe en uitdagende taak voor Enexis en andere netbeheerders. Opschaling van bestaande locaties met grotere en zwaardere transformatoren is een van de oplossingen, wat vraagt om de ontwikkeling van stille transformatoren en effectieve oplossingen voor geluidshinder. Het is ook van cruciaal belang dat naast vernieuwing, het onderhoud van het elektriciteitsnetwerk op de agenda blijft staan. Het werk van Enexis en Merford zal zich richten op het voldoen aan alle veiligheids- en geluidseisen, zodat zowel het boven- als ondergrondse netwerk optimaal functioneert.

 

Bron: Merford
Deel dit artikel:
Onze partners