Nieuwe villa rond 14de-eeuwse brouwerij

De villa in Hoensbroek van dreessen architecten lijkt op het eerste zicht een volledige nieuwbouwwoning. Maar achter de gevel schuilt meer. De nieuwe villa omvat binnenin de voormalige brouwerij van het kasteel van Hoensbroek. Deze oude brouwerij dateert maar liefst van het jaar 1300. Dankzij de geveloplossingen van Vandersanden vormen oud en nieuw één geheel.
De villa in Hoensbroek van dreessen architecten lijkt op het eerste zicht een volledige nieuwbouwwoning. Maar achter de gevel schuilt meer. De nieuwe villa omvat binnenin de voormalige brouwerij van het kasteel van Hoensbroek. Deze oude brouwerij dateert maar liefst van het jaar 1300.


Baksteen buiten én binnen

Ongeacht de toestemming om de oude brouwerij neer te halen, koos de bouwheer toch bewust om ze te behouden. Het oude restant bestaat uit twee verdiepingen met binnenin prachtige stenen kruisgewelven. Als gevelbekleding werd dan ook voor een gevel in Argentis gekozen, een lichtgrijze gevelsteen uit het assortiment van de Vandersanden Group.De gevel is opgetrokken in de lichtgrijze Argentis-steen van de Vandersanden Group


Ook in het nieuwe gedeelte zijn heel wat plafonds opgetrokken met nieuwe bakstenen. Op deze manier refereren Dreessen architecten naar de oude bakstenen gewelven van de brouwerij.


    

De krachtige kruisgewelven konden zowel bouwheer als architect bekoren en werden geïntigreerd


Isolerende baksteen

Deze stenen plafonds zijn gemaakt met E-Brick. De architect vond dit systeem de gemakkelijkste en meest geschikte oplossing. Met E-Brick combineer je immers een goede isolatie met een mooie bakstenen bekleding. De isolatiepanelen zijn licht in gewicht en makkelijk te bevestigen. Nog een voordeel is dat dezelfde lichtgrijze gevelsteen gebruikt is op de E-brick panelen, weliswaar in de vorm van steenstrippen. Zo heb je de indruk dat de traditionele baksteen van de gevel gewoon doorloopt in de plafonds.


    

Aan de zwarte draagstructuren werden in latere fase de baksteenpanelen bevestigd


Dreessen architecten slaagden er dus in om het oude en nieuwe gedeelte met elkaar te verenigen. Het mooie van het project is dat de nieuwe villa het oude blokje volledig omringt. Elke ruimte omvat wel een gedeelte van de oude brouwerij. Zo heb je van eender waar in de woning een mooi zicht op de 14de-eeuwse oude brouwerij.


    


Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners