Nieuwe zetel van de Europese Raad in Brussel: “Niets is eenvoudig hier”

Lantaarn, urne, kelk, het ‘ei van Van Rompuy’… de benamingen voor de bouw van de nieuwe zetel voor de Raad van de Europese Unie – Europa project – lopen uiteen. Tegen de zomer 2015 moet het symbolische en experimentele ontwerp van Philippe Samyn & Partners architects en ingenieurs de nieuwe hartslagader worden van het Europa van morgen.

De renovatie en uitbreiding van het voormalige ‘Résidence Palace’ beslaat maar liefst 70.000 vierkante meter. De vorm stelt de aannemers avoor ongekende uitdagingen. Architect en ingenieur Philippe Samyn: “Sinds het begin van de studies in 2005 is er geen dag voorbijgegaan zonder dat we geconfronteerd werden met nieuwe vragen. De ruimtelijke beperkingen en de speciale technische eisen, onder andere op het vlak van akoestiek en brandweerstand, hebben het uiterste gevraagd van onze creativiteit en die van onze partners”.

Voor de 30.000 m² wanden en 11.000 m² plafonds in gipsplaten ging aannemer Beddeleem uit Nazareth samen met Knauf de uitdaging aan. Projectmanager Jochen Daneels: “Dit is niet ons grootste, maar misschien wel meest complexe project ooit. Bijna alles is gebogen, dikwijls in twee richtingen. Conische wanden met 2 uur brandweerstand , gebogen schachtwanden (in 2 richtingen gebogen) over 12 verdiepingen, tolkencabines met speciale akoestische vereisten waarin het 4-lagig gebogen glas zit vervat.... Letterlijk niets is standaard of repetitief hier, noch voor onze verplaatsbare wanden, noch voor de wanden en plafonds uit gipsplaat.”

Stucanet van Knauf, bestaande uit buigzaam metaalgaas en geperforeerd karton, bleek voor dat laatste de ideale pleisterdrager. “Maar ook dan is het pionierswerk. Omdat we telkens bij nieuwe situaties uitkomen, moet je steeds weer de goedkeuring van ISIB en aansluitend van de Regie der Gebouwen krijgen. Dankzij de prima samenwerking met Knauf en de universiteit van Luik die de testen uitvoerde, konden we elk huzarenstukje tijdig klaren.”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners