Nike heeft de grootste groene gevel van Europa

Aan de gevel van het onlangs geopende nieuwe Europese distributiecentrum van sportschoenenfabrikant Nike in Laakdal groeit de grootste groene gevel van Europa. De wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter met een kleine 100.000 planten. Het toegepaste gevelsysteem, LivePanel van Mobilane, bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment met onder meer Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta. Het innovatieve gebouw werkt met geheel hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie. Het project is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Jaspers-Eyers en Partners, ontwerpbureau Pauwels en Arcadis.

De reusachtige plantenwand voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding. Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk  watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er  gekozen voor LivePanel van Mobilane. Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag.

 

Innovatief

De plantenwand is opgebouwd uit het modulaire LivePanel-systeem van Mobilane, leverancier van innovatieve groensystemen. De groene wand is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.

Bron: Mobilane
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners