noAarchitecten, EM2N en Sergison Bates architects verbouwen Citroëngarage tot Kanal-museum

De verbouwing van de voormalige Citroëngarage tot museum en cultuurpool gaat naar noAarchitecten, dat zich associeerde met EM2N (Zürich) en Sergison Bates Architects (Londen). Dat meldt De Standaard

Met een budget van 125 miljoen euro (zonder btw) is dit één van de grootste projecten ooit in Brussel. Er is een oppervlakte van ruim 39.000 vierkante meter beschikbaar. De combinatie rond noAarchitecten haalde het van zeven finalisten. Daaronder ook Rem Koolhaas, en verder Belgische combinaties als Office, ADVVT, 51N4E, JDS en Lhoas & Lhoas.

De laureaat koos als projecttitel ‘Een podium voor Brussel’. Het ziet de cultuurpool Kanal als een ‘gezellige, levendige en dynamische uitwisselingsplek die alle bewoners van Brussel kan aanspreken’. Volgens de jury zoekt het project aansluiting bij het nabije socio-culturele veld en is er een integratie met het naburige Kaaitheater.
 

Iconische elementen

Het project behoudt alle iconische elementen van het huidige gebouw en versterkt ze zelfs. Zo wordt de beeldbepalende showroom verder opengewerkt. Beneden is er ruimte voor culturele activiteiten, boven komt een restaurant. De typerende witte fries wordt verlengd rondom het ganse gebouw. Hij krijgt de functie van lichtkrant, hetzij voor informatie, hetzij als onderdeel van een kunstproject.

De grote binnenstraat in het gebouw leidt naar drie grote ‘dozen in een doos’ in de voormalige werkplaatsen. Daar komen respectievelijk het museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurinstituut en een auditorium met 400 zitplaatsen. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn verspreid over vier niveaus.

Er kwamen 92 kandidaturen binnen voor de architectuurwedstrijd. De bouw begint in de herfst van 2019. De officiële opening is gepland voor eind 2022.

 

Bron: Geert Sels voor De Standaard

Deel dit artikel:

Onze partners