Ontwerpers Bart Lens en Karim Rashid creëren spiegels voor Deknudt Mirrors

Opvallende spiegels, ontworpen door opmerkelijke designers. Voor de collectie Reflect+ doet Deknudt Mirrors een beroep op grote namen. Van Belgische toppers zoals Bart Lens en Jean-François d’Or tot internationale talenten, waaronder Arik Levy en dus nu ook Karim Rashid.

Karim Rashid leerde Deknudt Mirrors kennen toen hij voor één van zijn projecten op zoek was naar een geschikte spiegel. Verwonderd door de verfijning en het vakmanschap van Deknudt Mirrors zocht hij persoonlijk contact. Er ontstond een boeiende samenwerking. Karim Rashid: “Ontwerpen is geen eenrichtingsverkeer, het is een wisselwerking, een samensmelten van ideeën en visies. Alles staat of valt met een goede relatie.”

 

Toeschouwers in de ruimte

Spiegels zijn voor Karim Rashid tegelijk kunst en gebruiksvoorwerp. Voor Reflect+ legt hij het accent op functionaliteit, zonder het esthetische aspect over het hoofd te zien. In de nieuwe spiegels zijn verschillende lichtbronnen verwerkt. Het zijn toeschouwers in de ruimte, die op hun beurt zelf bijdragen aan de sfeer en beleving van die ruimte.

 

Zachte vormen

Een van de spiegels, de nieuwe creatie “Spline”, leunt tegen de muur waardoor je de mogelijkheid hebt om er je volledige figuur in te zien. Een kader rond het silhouet van een vrouwelijk lichaam. Of is het iets anders? Dankzij de witte, functionele verlichting en meerkleurige sfeerverlichting is de spiegel letterlijk en figuurlijk een blikvanger van formaat.

Ook het andere ontwerp “Scoop” is typisch Karim Rashid: schelpvormen waarin een spiegel ligt, met felle kleuren en glooiende lijnen. Amorf en minimalistisch, organisch en menselijk. Maar vooral leuk om onderling te combineren tot nieuwe, verrassende vormen: “Ego-Art”.

 

Four Your Eyes Only

Ook Bart Lens ontwierp met plezier een spiegel op vraag van Deknudt Mirrors. Des te meer omdat het bedrijf de ambachtelijke kunst van het spiegel maken hoog in het vaandel draagt. “Schoonheid is relatief,” vindt Lens. “Zelfs een lelijk eendje kan mooi zijn als het op de juiste plaats staat. En fouten, asymmetrie of foute elementen zetten de goede zaken des te beter in de verf. Vandaar dat je een bepaalde tactiliteit aan architectuur moet geven. Spiegels moeten perfect zijn. Maar hang een perfecte spiegel aan een brute muur en je bekomt een nog beter effect."

Via Design in Vlaanderen kwam Deknudt Mirrors ze terecht bij Bart Lens, architect en productdesigner. Lens accepteerde het aanbod met graagte maar stelt dat, desondanks de verwachtingen en deadlines, inspiratie nog steeds spontaan de kop moet opsteken. “Wachten op die ene ingeving heeft geen zin. Daarom heb ik overal, gaande van in de auto tot op het nachtkastje, bierkaartjes liggen. Dan kan ik, waar ik ook ben, een interessant idee meteen toevertrouwen aan het papier.” ’t Was ook op zo een kaartje dat For Your Eyes Only, het spiegelontwerp van Lens, het levenslicht zag. “Spiegels gebruik je vaak voor intieme aangelegenheden: zit m’n haar nog goed? Is mijn schmink niet uitgelopen? Vanuit dat idee trok een streep op een blad papier en zo is de bal aan ’t rollen gegaan.”

 

Reflect+ by Deknudt Mirrors op INTERIEUR 2014

Hal 3, stand 318

17 – 26 oktober, in Kortrijk

 

Deel dit artikel:

Onze partners