Ontwerpproces Scheldeboorden op Antwerpse Linkeroever schiet uit de startblokken (Bureau Bas Smets)

De stad Antwerpen laat een masterplan en een ontwerp voor de nieuwe Scheldeboorden op Linkeroever uitwerken. Ze wil er een zes kilometer lange wandelpromenade realiseren. Na een ontwerpwedstrijd stelde het stadsbestuur een team onder leiding van Bureau Bas Smets aan voor zowel de opmaak van het masterplan als het ontwerp en de uitvoering. Samen met buurtbewoners, lokale horeca, verenigingen en experten zal dit team de komende maanden definitief vorm geven aan het masterplan.

De Vlaamse Waterweg plant binnen het Sigmaplan een ophoging van de dijken op de Antwerpse Linkeroever. De stad wil deze werken aangrijpen om er een groene wandelpromenade van te maken. "We willen het nuttige met het aangename combineren. We vrijwaren het binnenland voor overstromingen, maar creëren tegelijkertijd een plek waar de inwoners zich kunnen ontspannen en uitleven. We willen een mooi groen park van zes kilometer lang aanleggen. Op de ophoging van de dijk zal men onafgebroken langs de Schelde kunnen flaneren en op verschillende uitkijkpunten en steigers terug het contact vinden met het water. Ook voorzien we voldoende ruimte voor recreatie, zodat Linkeroever terug één van dé trekpleisters van Antwerpen zal worden", zegt schepen voor Stadsontwikkeling en Haven Annick De Ridder (N-VA).

Om iedereen op de hoogte te brengen, staat er deze zomer een infotentoonstelling langs de Scheldeboorden. Op 12 en 16 juni trekt het ontwerpteam bovendien met een bakfiets de woonwijken en speelzones van Linkeroever in om buurtbewoners te informeren.

Het 'Masterplan Scheldeboorden Linkeroever' zou klaar moeten zijn in de zomer van 2022. Eens goedgekeurd kan het ontwerpproces starten. Als alles goed gaat, zijn de eerste ingrepen vanaf eind 2023 zichtbaar.

Bron: Belga

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage