Op architectuurwandeling door Nieuw Zuid in Antwerpen

Projectontwikkelaar Triple Living lanceert met Archiwalks een nieuwe wandeling, die de architecturale pareltjes van de buurt Nieuw Zuid in Antwerpen in de verf zet. 

“Nieuw Zuid heeft altijd een boon gehad voor moderne architectuur”, legt Kristof Schellekens, Marketing Director van Triple Living, uit. “Het masterplan van de buurt werd ontwikkeld door het hoog aangeschreven bureau Secchi-Viganò. Ook een aantal gebouwen zijn ontworpen door enkele van de bekendste architecten uit binnen- en buitenland. Hoewel alle gebouwen binnen het masterplan van Paola Viganò passen, zijn ze toch stuk voor stuk heel anders. In zekere zin dagen ze elkaar uit. Achter elk ontwerp gaan heel creatieve mensen schuil, met vooruitstrevende ideeën. We vinden dat al die pareltjes van hedendaagse architectuur een woordje uitleg verdienen.”

 

Scan de QR-codes in de buurt

Triple Living heeft bij elk van de gebouwen een paaltje met een QR-code geplaatst. Wie de code scant, krijgt meer informatie over het gebouw en de architect erachter. Bij de wandeling hoort ook een wandelplan en brochure. “Die kan je downloaden op onze nieuwe website”, aldus Schellekens. “Of spring eens binnen in de kantoren van Triple Living of in één van de vele horecazaken in de buurt. Daar ligt een gedrukt exemplaar op je te wachten zodat je de nieuwe architectuurwandeling helemaal zelf kan ontdekken.”

 

Weldra 6 Pritzker Prize-winnaars in Antwerpen

Met name Antwerpen staat steeds duidelijker op de internationale architectuurkaart. Het havenhuis van Zaha Hadid oogstte veel internationale lof en ook het MAS is een schoolvoorbeeld van hoe het historische Antwerpen steeds meer gekenmerkt wordt door moderne landmarks. Ook voor Nieuw Zuid tekenen heel wat gerenommeerde architecten een gebouw. 

“Behalve een residentiële buurt, is Nieuw Zuid ook een heel architecturale omgeving”, gaat Kristof Schellekens verder. “Op een oppervlakte van nauwelijks acht hectaren kan je hier binnenkort het werk van vier Pritzker Prize-winnaars bewonderen. Zowel Peter Zumthor, Shigeru Ban, Kazuyo Sejima als Ryue Nishizawa wonnen in het verleden de Nobelprijs voor de architectuur. Tel er ook nog Richard Rogers (Vlinderpaleis) en Zaha Hadid (Havenhuis) bij en je hebt in Antwerpen zelfs zes Pritzker Prize-winnaars. Ik grap wel eens dat Antwerpen de nieuwe architectuurhoofdstad van Europa wordt, maar het zou zomaar kunnen dat ik gelijk krijg”, besluit Schellekens.

 

Persmoment

Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer wandelde tijdens het persmoment met een aantal journalisten door Nieuw Zuid om Archiwalks officieel te openen. Tanguy Ottomer: “Ik vind de architectuurwandeling op Nieuw Zuid een heel goed idee. Als ik rondleidingen organiseer in Antwerpen, dan neem ik mijn bezoekers ook regelmatig mee door de buurt. Elke buurt van de stad heeft een eigen geschiedenis. Ook Nieuw Zuid. Hoewel de buurt nog niet helemaal af is, staan er toch al een aantal prominente gebouwen. Mijn favoriet is Palazzo Verde, van Stefano Boeri. De manier waarop dat gebouw al die bomen en struiken in zich opneemt, dat is volgens mij de toekomst. Dat is waar we met stadsgebouwen naartoe moeten, vind ik.”

Bron: Triple Living
Deel dit artikel:
Onze partners