Op gas besparen dankzij gebouwautomatisering

© Loxone

De prijzen voor gas en energie zijn drastisch gestegen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Er wordt niet verwacht dat de situatie spoedig zal verbeteren. Nu hebben de EU-lidstaten zich ertoe verbonden het gasverbruik vanaf 1 augustus 2022 met 15 procent te verminderen. Loxone laat zien hoe je gemakkelijk en snel meer dan 30 procent gas kan besparen met behulp van huis- en gebouwautomatisering – een investering die zichzelf in slechts enkele jaren terugbetaalt.

In de particuliere sector is tot 80% van het gasverbruik toe te schrijven aan ruimteverwarming. Met de Loxone Miniserver en stelventielen heb je volledige controle over de grootste energieverbruiker en kan je het gasverbruik moeiteloos tot 30% verminderen zonder enig verlies van comfort.

Verlaag de kamertemperatuur

Slechts 1°C minder komt overeen met een energiebesparing van 6%!  Dankzij de intelligente verwarmingsregeling van Loxone kan de temperatuur in alle kamers individueel worden ingesteld. Verlaag de temperatuur vooral in ruimten waar je niet aanwezig bent (inkomhal, kelder, bijkeuken, …).

Naar behoefte op kamerniveau verwarmen

De hele dag koel in de slaapkamer, ’s morgens en ’s avonds een warme badkamer …

Gebruik de optie van intelligente individuele ruimteregeling. Jouw kamers hebben een aangename temperatuur precies wanneer je er bent.

Levert dat iets op? Zeker – binnen enkele jaren al!

Als je nog geen bestaande Loxone installatie hebt, raadt Loxone je aan een Miniserver Go en het vereiste aantal stelventielen en Ruimteklimaat sensoren te gebruiken om jouw verwarming efficiënt te regelen en zo het gasverbruik onder controle te houden. De hardware investering voor de uitrusting van de vijf belangrijkste ruimtes bedraagt minder dan 1.500 euro.

Laten we eens kijken naar het gemiddelde gasverbruik in een eengezinswoning: volgens Eneco is dit ongeveer 15.000 kWh per jaar (bron). Wanneer we dan een gemiddelde kost van € 0,13 per kWh nemen (2022: bron), komen we uit op een jaarlijks gasfactuur van 1.950 euro.

Een vermindering van het energieverbruik met 30% levert al een jaarlijkse besparing op van ongeveer € 600 – afschrijving in minder dan 3 jaar! Maar er zit nog veel meer in.

Loxone vergelijkingsproject

Het referentiecomplex in Beieren is volledig uitgerust met Loxone, inclusief individuele ruimteregeling via stelventielen. Het energieverbruik in 2021 met een woonoppervlakte van 160m² bedroeg 9.440 kWh. Vergeleken met het gemiddelde verbruik in Duitsland (23.000 kWh per jaar) verbruikt het gezin bijna 60 procent minder energie.

Daarom is de investering in individuele ruimteregeling met Loxone de moeite waard:

  • +30 procent energiebesparing
  • Meer comfort door intelligente temperatuurregeling
  • Terugverdienen in slechts enkele jaren
  • Bewaking en regeling van jouw verwarming op afstand
Bron: Loxone
Deel dit artikel:
Onze partners