Opening sporthal de Warande in Wetteren

In slechts 3 jaar (tussen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester en de opening) werd de realisatie van de nieuwe Sporthal de Warande in Wetteren, van de hand van Buro II & Archi+i samen met Ingenium en VenhoevenCS, een feit. Een grootse opening toont meteen ook hoe niet enkel de sporthal zelf, maar het gehele park er sterk op vooruit is gegaan.
In slechts 3 jaar (tussen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester en de opening) werd de realisatie van de nieuwe Sporthal de Warande in Wetteren, van de hand van Buro II & Archi+i samen met Ingenium en VenhoevenCS, een feit. Een grootse opening toont meteen ook hoe niet enkel de sporthal zelf, maar het gehele park er sterk op vooruit is gegaan.




Het masterplan voor de Warande richt zich in eerste instantie op de beleving van het gebied als park. Door de jaren heen is het parkkarakter van het gebied door functionele toevoegingen steeds verder verloren gegaan. Het masterplan voor de Warande creëert een ruimtelijk kader voor de veelheid aan sport- en recreatie-activiteiten. Twee gebieden worden onderscheiden: het park met daarin enkele recreatieve functies aan wandelroutes en een strip met sportfuncties. Om van de Warande weer een park te maken worden alle omheiningen verwijderd. Alleen de ligweide van het betaalde buitenzwembad wordt omheind. De nieuwe omheining wordt gecamoufleerd door hagen en wordt verlaagd in het landschap in een haag geplaatst, zodat doorzichten in het park mogelijk blijven. Buiten het zomerseizoen staan de poorten in de haag open zodat het hele park toegankelijk is voor sporters en recreanten.




Een netwerk van paden en zichtlijnen zorgt voor ruimtelijkheid, samenhang en sociale veiligheid. Robuuste boomgroepen en bijzondere solitairen zijn zo geplaatst dat ze de zichtlijnen ondersteunen en bochten in paden begeleiden. De oude bomenlaan wordt in ere hersteld zodat de Warande en het oude landhuis weer worden verbonden met het centrum van de stad.




De nieuwe sporthal is ontworpen als een overdekt onderdeel van het park, met zichtlijnen en doorkijkjes die zicht bieden op de verschillende activiteiten en bezoekers binnen en buiten het gebouw. De centraal gelegen horecaruimte is van alle kanten zichtbaar en biedt uitzicht op het hele park. Het is een complete en aantrekkelijke sportomgeving met veel mogelijkheden en moderne faciliteiten. Via de transparante entreehal is de centraal gelegen sportzaal zichtbaar vanaf het voorplein. Het gebouw werkt als een uithangbord voor sport en spel. Duurzaamheid en energie zijn een integraal onderdeel van het masterplan. Met de bouw van de nieuwe sporthal en fase 1 van het park wordt de basis gelegd voor een smart grid. Een wkkcentrale is geïnstalleerd ten behoeve van de warmtebehoefte van het binnenzwembad en buitenzwembaden. Het smart grid voorziet de Warande van elektriciteit. De sporthal wordt uitgerust met een lucht/water warmtepomp en een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. De toiletten worden gespoeld met regenwater.




    

 Foto's: Filip Dujardin

Deel dit artikel:

Onze partners