Opleiding "Natuur en mens in de gebouwde omgeving" (VIBE)

Expeditie biofiel ontwerpen

Laten we de olifant in de kamer meteen benoemen: we spenderen te veel tijd binnen. Gemiddeld zelfs zo’n 90 procent van onze dag. Een jammerlijk fenomeen, want zo verliezen we onze connectie met de natuur. Reden te meer om ons bij te spijkeren over de herontdekking en herwaardering van de natuur in onze projecten en omgeving. En dat kan op 28 februari in Gent, tijdens een opleiding voor architecten, stedenbouwkundigen, lokale overheden en publieke opdrachtgevers. Samen met psychologen Ann Sterckx en Ria Baeck, Koen Van Delsen (murmuur architecten) en Gijs Bruggink (ORGA architect) ontdek je hoe belangrijk de natuur is voor onszelf als mens, hoe we als team werken zoals de natuur en hoe we onze relatie met de natuur kunnen vertalen naar de gebouwde omgeving.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je als mens goed gedijt in een omgeving met natuurlijke elementen. Dat biedt zowel voor je fysieke als mentale gezondheid een rist aan voordelen. Om de weerbaarheid en het geluk van mensen te versterken, is het dus belangrijk om de verbinding met de natuur te herontdekken én te versterken. Na de ééndaagse opleiding ‘Natuur en mens in de gebouwde omgeving’ ben je helemaal mee met de ins en outs van natuurinclusief bouwen. Je leert hoe je natuurlijke elementen en principes verwerkt in je projecten. En dat met aandacht voor de biodiversiteit en biofiel ontwerpen.

De opleiding wordt verzorgd door Ann Sterckx, Ria Baeck, Koen Van Delsen en Gijs Bruggink, die allen vanuit hun eigen expertisegebied kunnen putten uit hun ruime kennis en ervaring.

Ann Sterckx is psycholoog van opleiding en verdiept zich in ecopsychologie en de relatie tussen de mens en de natuur. Ze ontwikkelde de Koraalwaaier: een denkmodel om onze verbinding met de natuur te herstellen op basis van 9 natuurbelevingslagen. Ann is oprichter en eigenaar van verschillende organisaties zoals EarthWise Education.

Ria Baeck studeerde klinische psychologie aan KU Leuven en heeft een rijke ervaring als ‘veranderingsprofessional’. Ze faciliteert transformatieprocessen van individuen en organisaties. Haar persoonlijke interesses liggen op het raakvlak van leiderschap en bewustzijn. Als teamlid van Percolab maakt ze het potentieel dat er is tastbaar.

Koen Van Delsen studeerde af als bio-ingenieur en is vennoot bij architectenbureau murmuur architecten.

Gijs Bruggink werkt bij ORGA architect als chef de bureau en doet onderzoek naar biofilisch ontwerpen en natuurlijk bouwen. Vanuit zijn achtergrond als historicus legt hij graag verbanden tussen de duurzame ontwikkelingen in grote lijn en de innovatieve bouwprojecten waar hij dagelijks mee in contact komt.

Meer info over deze opleiding en een link naar het inschrijvingsformulier vind je op de website van VIBE.

Bron: VIBE
Deel dit artikel:
Onze partners