Opnieuw Belgische winnaars op MIPIM Awards

De prestigieuze MIPIM Awards zijn gisteravond uitgereikt in Cannes. Opnieuw scheerden Belgische projecten hoge toppen. Het Brusselse Îlot Sacré van DDS+ won de MIPIM Award in de categorie ‘Best Redidential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Best Refurbished Building’

Îlot Sacré

Het woonproject van het Belgische bureau DDS+ herstelt de historische wijk Îlot Sacré in hartje Brussel in ere. De bedoeling was om het netwerk van historische steegjes zoals dat origineel bestond opnieuw tot leven te brengen. Het gebied tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt is grondig gerenoveerd, maar met respect voor de historische context. 

Het geheel heeft een moderne aanblik maar tegelijkertijd sluit het project qua volumes, gevelritmes, materialen, kleuren en dergelijke aan bij de historische context. Elk van de acht panden op het perceel kreeg zo een eigen ingang, identiteit, volume, programma en specifieke afwerking. De verdwenen straatjes zijn in ere hersteld, breder gemaakt en verbonden met oude doodlopende steegjes. Op deze manier ontstond in het hart van de wijk een pleintje.

Dit project is uitgevoerd door Valens, SGI Consulting en EMS Yvan Beaufays (M&E Engineer).Havenhuis

Na nominaties voor onder meer het World Architecture Festival en de Architizer A+Awards verzilverde Zaha Hadid gisteren haar nominatie in de categorie ‘Best Refurbished Building’. Zaha Hadid mag dan wel geen Belgische architecte zijn, ze liet haar handtekening wel achter in de haven van Antwerpen, met het intussen iconische Havenhuis. IngeniumBureau Bouwtechniek, Mouton, Interbuild, VBSC en Groven+ waren eveneens bij dit project betrokken.

Bovenop het 100 jaar oude gerestaureerde brandweergebouw aan het Kattendijkdok tekende ZHA een constructie van 100 meter lang en 4 verdiepingen hoog. De punt van het gebouw wijst als een uitvarend schip naar de stad en geeft het begin van het havengebied aan. De gevels bestaan uit doorzichtige of spiegelende glazen driehoeken die ten opzichte van elkaar lichtjes roteren. De diffuse reflecties leggen de link naar Antwerpen als diamantstad.
Het havenhuis omvat een kantoorgebouw met een vloeroppervlakte van ongeveer 12.700 m2 voor een 500-tal werkplekken, vergaderzalen, een auditorium en een panoramisch bedrijfsrestaurant. Er werd ook een ondergrondse parkeergarage voor zowat 300 wagens voorzien.


De winnaars werden gekozen uit 227 inzendingen. Daarvan werden 44 projecten in 11 categoriën uit 23 landen genomineerd. Er waren in totaal vier Belgische projecten genomineerd, met naast het Havenhuis en Îlot Sacré ook het Ziekenhuis AZ Zeno in Knokke-Heist (AAPROG-BOECKX-B2Ai)  in de categorie 'Best Healthcare Development' en Rive Gauche (DDS+) in de categorie Best Shopping Centre. 

 

Deel dit artikel:
Onze partners