Opstijgend vocht bestaat niet

Na wetenschappelijk onderzoek van 20.000 bouwwerken in de Benelux, tussen 0 en 1.000 jaar oud wordt geconcludeerd dat opstijgend vocht niet zou bestaan. Het ‘Handboek Waterdichting’ van bouwpatholoog en technisch forensisch expert Eddy Cruysberghs helpt alle misvattingen en mythes over vochtproblemen uit de wereld.
Na wetenschappelijk onderzoek van 20.000 bouwwerken in de Benelux, tussen 0 en 1.000 jaar oud wordt geconcludeerd dat opstijgend vocht niet zou bestaan. Het ‘Handboek Waterdichting’ van bouwpatholoog en technisch forensisch expert Eddy Cruysberghs helpt alle misvattingen en mythes over vochtproblemen uit de wereld.

Opstijgend vocht bestaat niet

Na duizenden klachten van eigenaars, die hun woning lieten injecteren tegen het zogenaamde opstijgend vocht, werden de vochtproblemen niet opgelost na de voorgestelde ingrepen en droogtijd. Na onderzoek blijkt dat de juiste oorzaken helemaal geen opstijgend vocht waren. Er is nog steeds geen enkele woning gevonden waar opstijgend vocht voorkomt. Als opstijgend vocht telkens niet het probleem was, dan is het logisch dat het injecteren tegen opstijgend grondvocht als oplossing ook niet kan werken.


 
Wat zijn dan wel mogelijke oorzaken van de vochtproblemen?

Na grondige analyse van 20.000 woningen zijn er diverse oorzaken mogelijk die wel allemaal de zichtbare en voelbare vochtschade meebrengen. Via het volgende stappenplan worden een aantal parameters uitgesloten en komt men tot de oorzaak van de gestelde vochtproblemen. Eerst moet men het verlies op de aan- en afvoerleidingen nakijken, vervolgens moet het verhaal gekend zijn achter de oorzaken: waar is het begonnen, onder welke omstandigheden (weer, onweer, werken, omgevingswerken, enz.). Vervolgens moet men van beneden naar boven meten in de volledige woning en alles in kaart brengen. Aansluitend brengt een doorsnedetekening met aanduiding van de mogelijke aanwezige waterkeringen en vloerniveaus binnen en buiten snel duidelijkheid. Volgens deze logica wordt het duidelijk, wat symptoom, gevolgschade of de oorzaak is.

Meer weten? Je kan het handboek “Waterdichting-, vocht- en condensatieproblemen”
rechtstreeks bestellen op Humida.be en afhalen of bestellen bij elke Standaard Boekhandel. ISBN-NUMMER : 9789081942508, Vlaamse uitgave 2013.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage