Optoppen is oplossing toenemend tekort aan bouwgrond

Case Riemst
Case Oostduinkerke
Case Anzegem
Case Waregem
Kijkwoning Maison temoin
Dirk Geeraerts - CEO Jade building company
Optopping

Steeds meer mensen kiezen er opnieuw voor om in de stad te wonen, maar de beschikbare woongelegenheden kunnen de bevolkingsgroei niet volgen. Er is daarom nood aan een duurzame oplossing. J-Top, van het bedrijf Jade building company, biedt het gepaste antwoord. Verticaal bouwen en optoppen: staalskeletbouw met lichtgewicht frames.

Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat in België 90% van de bevolking in een verstedelijkte omgeving woont. Als gevolg van de betonstop zal dit aantal nog meer toenemen. Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende groenzones behouden worden, zijn er nieuwe woon- en bouwvormen nodig zoals het toevoegen van extra bouwlagen op bestaande gebouwen.

 

Snel, efficiënt, duurzaam

Staalskeletbouw is licht, maar toch stevig. Het kan daardoor makkelijk op bestaande infrastructuur gebouwd worden. Het is daarenboven ook een snel systeem: voor een bouwlaag rekenen ze ongeveer vier maanden van start tot volledig afgewerkt gebouw. Per bijkomende verdieping wordt een extra week gerekend. De stalen frames zijn ook duurzaam omdat ze gemaakt zijn van gerecycleerd staal van wagens en zelf ook opnieuw 100% recycleerbaar zijn.

 

Op bestaande infrastructuur

De optoppingen zijn toepasbaar op verschillende gebouwen. Van een 19e-eeuwse woning tot moderne huizen. Met een softwareprogramma zet Jade building company elk architecturaal ontwerp om naar staalskeletbouw. Vervolgens worden in het atelier de frames op maat gemaakt en genummerd zodat ze meteen gemonteerd kunnen worden. Er is dus geen slijpwerk meer nodig en daardoor ook minder bouwafval.

 

Aanvullend systeem

Dit systeem van optoppen is niet nieuw. Scottsdale Construction Systems, een bedrijf uit Nieuw-Zeeland is pionier in staalskeletbouw. Het systeem wordt nu gelanceerd in Europa en Jade building company begint ermee in België. Het is een bijkomend systeem dat niet de bedoeling heeft om andere systemen te vervangen, maar wel aan te vullen.

CEO Dirk Geeraerts, ingenieur-architect voegt er nog aan toe: “Staalskeletbouw mag dan nog niet helemaal ingeburgerd zijn in België, maar in landen als Nieuw-Zeeland, Japan, Australië, de VS, Nederland en Duitsland bouwt men al sinds ’95 met staalskeletbouw en daar heeft de techniek al lang zijn nut en voordelen bewezen. Wij zien het als onze missie om ook de Belgen overstag te laten gaan en hen aan te tonen dat je met staalskeletbouw elk ontwerp kan realiseren én kan voldoen aan alle vooropgestelde EPB-eisen, akoestische normen en brandveiligheidsvoorschriften.”

Bron: Jade building company
Deel dit artikel:
Onze partners