Opvallend EQUITONE-kleurenspel voor onderwijsconcept in Dudelange

De gemeente Dudelange wilde in de wijk Lenkesschléi een nieuw onderwijsconcept ontwikkelen. Voor het eerst wilden ze voor- en naschoolse kinderopvang, een kleuter- en basisschool en sportcentrum onder één dak combineren. Om dat idee uit te voeren, zocht de gemeente via een openbare aanbesteding een architect. Architectenkantoor Decker, Lammar et Associés haalde samen met bouwbedrijf IBB de opdracht binnen. Het resultaat van hun ontwerp? Een opvallend kleurenspel van twee rode kleurtinten van EQUITONE [natura].

School, kinderopvang en sportfaciliteiten in één

“Het nieuwe gebouw moest onderdak bieden aan een school, kinderopvang en sportfaciliteiten. De sportinfrastructuur is in de eerste plek bestemd voor de school, maar sportclubs kunnen er na de schooluren gebruik van maken. Het was echt belangrijk om de invulling van het gebouw te optimaliseren, zodat het zo weinig mogelijk uren leeg zou zijn. De gemeente heeft ook een oproep gelanceerd om een werkgroep rond het nieuwbouwproject op te richten met leerkrachten, opvoeders en pedagogen. Dankzij hun professionele visie en ideeën konden we het gebouw echt vanuit een pedagogisch oogpunt ontwerpen.”, vertelt architect Maurizio Sguazzin.

Op maat van de kinderen

De behoeften van de kinderen stonden centraal in het ontwerp.

“Alle ruimtes zijn echt specifiek ontworpen op maat van de kinderen. In het ontwerp zijn we vertrokken van een centrale kern, een ontmoetingspunt voor de kinderen. Van daaruit openen twee vleugels zich naar buiten. De ene vleugel is voor de jonge kinderen, de andere vleugel voor de oudere kinderen. Al is het ontwerp zeker niet alleen een kwestie van verdeling. Op elk niveau hebben we piazza’s ontworpen. Het zijn gezellige ontmoetingsplaatsen, waar activiteiten gehouden worden over de klassen heen. Ook op de speelplaats komen alle kinderen samen.", aldus architect Marie Lammar.

“Het schoolgebouw is gebouwd op het hoogste punt van de nieuwe wijk. Beide vleugels geven een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. We hebben niet alleen rekening gehouden met de kwaliteit van de binnenruimtes, maar wilden ook een relatie met de buurt creëren door het uitzicht op de stad”, vult Sguazzin aan.

EQUITOne [natura] gecombineerd met hout

“In de gevel combineerden we EQUITONE [natura] gevelpanelen met hout. De noordoostelijke gevel en de begane grond in het zuidwesten zijn bekleed met rode gevelbeplating en de twee bovenste verdiepingen aan de zuidwestkant zijn omsloten door een houten constructie. De twee materialen geven het gebouw een warme, charismatische uitstraling. Daarnaast zijn er ramen in verschillende afmetingen, die zorgen voor een speelse lichtheid. Door de brons-gouden omkadering lijken ze bovendien op schilderlijsten en passen ze perfect bij de rode gevelpanelen en het hout. We hebben bewust een beperkt aantal materialen gebruikt, om het geheel strak en modern te houden.”, zegt Sguazzin.

Knipoog naar zuid-luxemburgse aarde

“Voor de gevelafwerking hebben we de EQUITONE [natura] gekozen in twee verschillende kleurtinten. Omdat de aarde hier in het zuiden van Luxemburg rood is en alle oude huizen in de regio in rode baksteen vervaardigd zijn, gingen we voor roodtinten. De EQUITONE [natura] N331 en N359 brachten diezelfde kleurnuances en matte afwerking naar boven. Ook de korrel in dit paneel sprak ons erg aan en leunde perfect aan bij waar we naar op zoek waren. Wat een grote plus is van de EQUITONE materialen, is dat ze in de massa gekleurd zijn.”, besluit Lammar.

Bron: EQUITONE
Deel dit artikel:
Onze partners