OYO architects ontwerpt duurzaam stadsontwikkelingsproject Molenpark in Eeklo

In het centrum van Eeklo is onlangs de eerste steen gelegd van de nieuwe woonbuurt Molenpark. Het project ontwikkeld door ION omvat 76 duurzame stads- en parkappartementen, dertien gezinswoningen, twee handelspanden en een nieuw stadspark, het Louisepark. OYO architects zette bij het ontwerp in op een harmonieuze relatie met de omgeving en de maximale integratie van kwalitatief groen.

Het behoud van enkele waardevolle bomen was het startpunt van het ontwerp. Rekening houdend met de gewenste doorgangen en toekomstige promenade, is het projectgebied in vier bouwzones opgedeeld. Binnen deze zones vormen de nieuwe woonblokken de vervollediging van de aanpalende bebouwing in de omgeving. Verder is er voor elk bouwblok de oefening gemaakt om bij iedere woonentiteit een aangename leef- en woonkwaliteit te creëren, rekening houdend met zicht op groen en oriëntatie.

Publiek park

De bouwvolumes omarmen een centraal publiek toegankelijk park, dat is ontworpen in samenwerking met landschapsarchitect Thomas Leplat. Het terrein is momenteel nog eigendom van de projectontwikkelaar, maar wordt na de aanleg ervan teruggegeven aan de buurt en zal voor iedereen toegankelijk zijn. Elk volume heeft ook zijn eigen private groenzones. Door de onder- en bovengrondse parkeerplaatsen aan de rand van het park te plaatsen, zal het park ook autovrij zijn.

Integratie in de omgeving

Om het project in het straatbeeld te integreren sluiten de woonblokken in de Molenstraat qua kleur- en materiaalkeuze aan op de aangrenzende gebouwen. De teruggesprongen bouwlagen openen de toegang en versterken het zicht naar het centrale park. De witte baksteen in combinatie met horizontale betonnen gevelstroken en lichtgrijs buitenschrijnwerk, bekomt een fris uitzicht in een groene omgeving. De eengezinswoningen schakelen de drie verschillende bakstenen aaneen, zo krijgt iedere woning een eigen karakter en straalt deze authenticiteit uit.

Duurzaam wonen

ION zet in Molenpark vol in op duurzaamheid. Niet alleen wordt volgens alle geldende energienormen gewerkt en maken zonnepanelen het project deels zelfvoorzienend, maar zal de hele buurt ook worden aangesloten op een nieuwe warmtenetcluster. Concreet zullen alle 76 appartementen, twee winkelruimtes en dertien huizen van het nieuwe bouwproject verwarmd worden via een state-of-the-art centrale stookplaats, aangesloten op zonnepanelen. Voor de aanleg en het beheer van het warmtenet zal worden samengewerkt met energiebedrijf Veolia. In de toekomst zal het lokale warmtenet worden aangesloten op het stadswarmtenet van de stad Eeklo.

Daarnaast zal het regenwater ter plaatse infiltreren via wadi’s en zullen de speeltuigen in het park gemaakt worden van de oude bomen die op de site stonden. “De waardevolle bomen werden behouden en in het plan geïntegreerd, zoals de majestueuze rode beuk. Deze vormt een centraal ijkpunt in de nieuwe buurt en zal het park karakteriseren”, aldus Davy Demuynck van ION.

Toekomstgerichte visie

“Het project weerspiegelt een toekomstgerichte visie op stedelijk wonen. Er wordt beter en compacter gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, in combinatie met het verhogen van de omgevingskwaliteit voor de bewoners en voor de hele buurt.  Een nieuwe vlotte verbinding voor voetgangers en fietsers, doorheen een aangename groene zone, is ongetwijfeld een meerwaarde voor de stad”, zegt Danny Plaetinck, schepen van Omgeving van Eeklo.

Bron: OYO architects, Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners