PAF (platform voor architectuur & feminisme) start met drie bijeenkomsten in maart

Het nieuwe platform PAF, platform voor architectuur & feminisme, bouwt aan een community waarin vrouwen zich betrokken voelen, hun ervaringen over de praktijk kunnen delen, de achterliggende structuren kunnen onderzoeken en dromen over een meer inclusieve sector. Dit doet het met een reeks van on- en offline gesprekken en een boekenclub over feminisme en architectuur.

De architectuursector in Vlaanderen kent nog steeds geen (gender)gelijkwaardigheid. Veel vrouwen kiezen ervoor om de ontwerppraktijk op een bepaald moment te verlaten. Die carrièrekeuze, en het vrijwel ontbreken van andere gemarginaliseerde groepen in de architectuurpraktijk, verklaren we vaak als individuele overwegingen. Toch tonen de cijfers aan dat er een collectief probleem opduikt met structurele oorzaken.

Architect en onderzoeker Evelien Pieters startte samen met Stadsform, het Vlaams Architectuurinstituut, boekhandel De Groene Waterman en de Vlaamse Overheid het project op. PAF moet resulteren in een manifest, een soort collage van alle ervaringen, inzichten en kennis die  verworven werden. Deze worden verzameld om te bouwen aan een sector die ontwerpt met en voor iedereen. PAF gaat van start met drie bijeenkomsten bij Stadsform.

PAF Community: startevent

Op donderdag 2 maart staat de aftrap van PAF gepland. Het platform start met het bouwen van een community door in gesprek te gaan met vrouwen, en anderen die zich betrokken voelen, van diverse generaties en achtergronden in en rond de architectuur. Tijdens dit event zullen ideeën en ervaringen uitgewisseld worden om meer te leren van elkaar.

Hierin wordt er onder meer gesproken over werkcultuur, seksisme op de werkvloer, moederschap als een bepalend carrièremoment en arbeidsvoorwaarden.

PAF Boekenclub

Op woensdag 15 maart is de eerste editie van de PAF Boekenclub waarbij de heruitgave van het boek Making Space. Woman and the Man-Made Environment van het feministisch architectuurcollectief Matrix uit Londen wordt besproken.

Lezing Jos boys

Op donderdag 30 maart staat het derde event gepland, een lezing van Jos Boys. Zij is één van de oprichters van het collectief Matrix. Tijdens deze avond vertelt ze over feminisme en architectuur, waarna de deelnemers met haar en met elkaar in gesprek gaan.

Bron: PAF
Deel dit artikel:

Onze partners