Passieve brandveiligheid is geen bandwerk

Promat is al jarenlang een gerenommeerde aanbieder van passieve brandveiligheidsoplossingen. Een compleet assortiment gecertificeerde en geteste producten en systemen laat toe om betrouwbare brandveiligheidsoplossingen te realiseren. Promat maakt het verschil door een sterke focus op ondersteuning en maakt ook handig gebruik van synergiën met andere afdelingen binnen de Etex Group.

Promat is een commercieel merk van Etex, binnen de Building Performance divisie, en staat bekend als een wereldwijde producent van brandwerende calciumsilicaatplaten gemaakt van calciumsilicaat, brandwerende intumescerende verven, brandwerende spuitmortels, brandwerende beglazing en een breed gamma aan Fire Stopping & Fire Sealing producten. Promat is het merk dat zich toelegt op passieve brandbeveiliging.

Rob Van Baelen, verantwoordelijke marketing bij Etex: “Brandveiligheid behelst een combinatie van zowel actieve als passieve maatregelen. Zo kan je gebouwen en mensenlevens redden. Onze passieve brandveiligheidsoplossingen zijn producten die, in een onderbouwde en uitgewerkte toepassing, een bepaalde brandweerstand bieden. Dat laat toe om een gebouw te compartimenteren en ervoor te zorgen dat een brand niet onmiddellijk uitbreidt naar andere delen van een gebouw. Door materialen gedurende een bepaalde tijd hun functie te laten behouden, win je kostbare tijd.”

 

Expertise delen

Promat wil het verschil maken met gecertificeerde en onderbouwde systemen. “Voorschrijvers en installateurs weten dat als ze met ons in zee gaan, ze kunnen rekenen op een doorgedreven onderbouwing. We beschikken intern over bijzonder veel kennis rond de wetgeving inzake (passieve) brandveiligheid en stellen onze expertise met plezier ten dienste van vakmannen”, zegt Van Baelen. En dat is ook nodig, want passieve brandveiligheid is geen bandwerk. “We bieden producten en systemen aan die courant zijn in de bouw, maar de passieve brandveiligheidsmaatregelen mogen de artistieke vrijheid van de architect niet belemmeren. Daarom staan we paraat om te helpen en zeker bij nieuwe bouwtechnieken mee te denken over hoe we de brandveiligheidsoplossingen in het ontwerp kunnen integreren.”

Om het soms complexe keuzeproces te vergemakkelijken, heeft Promat de Selector App ontwikkeld. “Aan de hand van enkele zichtbare parameters op de werf en de vereiste brandweerstand kan de installateur meteen inschatten welke doorvoeringsoplossing voor zijn situatie het meest geschikt is”, aldus Van Baelen.

 

"We hebben alles in huis om binnenwanden, plafonds en vloeren te plaatsen én tegelijk brandwerend te beschermen"

Wanden beschermen

Een belangrijk onderdeel van passieve brandveiligheid is het brandwerend afdichten van doorvoeringen: een noodzakelijke stap om een correcte en veilige compartimentering te garanderen. Van Baelen: “Een gebouw bevat een complex netwerk van technieken. De wanden, plafonds en vloeren worden doorkruist door allerlei buizen. Het is onze taak om die wanden en doorvoeringen te beschermen en te vermijden dat een brand kan overslaan.”

Een groot voordeel van Promat is dat het deel uitmaakt van een groter geheel. Diverse synergiën binnen de verschillende divisies en commerciële merken komen ten goede van de brandveiligheid en het grotere geheel: zo is Siniat gespecialiseerd in gipsplaten. “We zijn een allround leverancier die alles in huis heeft om binnenwanden, plafonds en vloeren te plaatsen én tegelijk brandwerend te beschermen. Een dergelijke one-stop-shop is een onmiskenbaar voordeel voor alle bouwprofessionals.”

 

PROMATECT®-H en PROMATECT®-100

De onbrandbare (brandreactieklasse A1) stoomverharde calciumsilicaatplaat PROMATECT®-H is één van de belangrijkste Promat-producten voor het brandwerend beschermen van stalen en betonnen draagconstructies. Van Baelen: “PROMATECT®-H biedt ook heel wat bewegingsvrijheid aan de architect: de brandwerende plaat omkast de draagconstructie en doet zo ook dienst als afwerking. De omkasting kan in eender welke RAL-kleur overschilderd worden. Daarbovenop is PROMATECT®-H een echte allroundplaat, geschikt voor een breed toepassingsgebied, zowel binnen als buiten. De plaat is goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, wat een belangrijk voordeel is op grote werven die veel tijd in beslag nemen.” Een ander belangrijk product uit het Promat-gamma is PROMATECT®-100, een onbrandbare vezelversterkte calciumsilicaatplaat, die speciaal ontwikkeld is voor het realiseren van wand-, schachtwand- en plafondconstructies met brandscheidende functie.

Bron: Installatie & Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage