Perfect bruikbare isolatie gered uit de verbrandingsoven

Voor de nieuwbouw van Vrije Basisschool De Bron in Wellen hebben V&B Dakwerken, CPE, CLVR architecten en aannemer Schoofs een volledig circulair dak gerealiseerd, waarbij gerecupereerde PUR-isolatie is gebruikt.

De innovatie van dit project ligt in de combinatie van het BossCover Circular System en gerecupereerde PUR-platen. De isolatie, afkomstig van een gebouw in Mechelen, is door Buildwise getest op verschillende specificaties zoals lambda-waarde, afmeting, drukvastheid en gewicht. De tests toonden aan dat de lambda-waarde van de gerecupereerde isolatieplaten 0.0261 W/m²K is, slechts iets hoger dan de oorspronkelijke waarde van 0.022 W/m²K. Dit bewijst dat de meeste platen nog steeds uitstekend isoleren en geschikt zijn voor hergebruik.

Economische en ecologische voordelen

Het hergebruik van de isolatieplaten heeft de kostenefficiëntie van het project aanzienlijk verhoogd, aangezien deze platen goedkoper zijn dan nieuw materiaal. Een circulair dak is dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel haalbaar zonder in te leveren op kwaliteit.

Een inspirerend voorbeeld van circulair bouwen

De gerecupereerde isolatie, die anders bestemd was voor de verbrandingsoven, heeft nu een zinvol tweede leven gekregen. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe circulaire bouwtechnieken en hergebruik van materialen niet alleen mogelijk, maar ook effectief zijn. Vrije Basisschool De Bron is de eerste school met een 100% circulair plat dak dat gerecupereerde PUR-platen gebruikt, een significante vooruitgang in duurzame bouwoplossingen.

BossCover Circular System

Het dak van 284m² is uitgevoerd met het BossCover Circular System. Bij dit systeem wordt de EPDM mechanisch verankerd en stevig vastgeklikt in de kim door middel van de gepatenteerde BossCover Certefix. Zelfs de dakrand wordt bevestigd met een gepatenteerd profiel, zonder lijm. Deze aanpak maakt het mogelijk om zowel het dak als de systeemonderdelen gemakkelijk te demonteren, waardoor het integrale dak onbeschadigd een tweede leven kan krijgen.

Bron: CPE
Deel dit artikel:
Onze partners